Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/18

Demonstranter försökte stoppa tvångsutvisningar

Konfrontation mellan demonstranter och polis inträffade under tisdagskvällen när Migrationsverkets buss lämnade förvaret på Kållered med personer som ska tvångsutvisas. – Demonstranterna försökte trycka sig igenom och i samband med detta skadades två poliser, säger Stefan Gustafsson vid polisen.

Under de senaste dagarna har flertalet unga afghaner förts till Migrationsverkets förvar i Kållered i väntan på tvångsutvisning. 

Enligt polisen rörde det sig om 15 unga afghaner som skulle utvisas. Det handlar alltså om en grupp som fått sin ålder uppskriven, eller väntat på besked så länge att de nu är myndiga. 

Under eftermiddagen kom besked att fem unga afghaner skulle bli kvar på förvaret efter att det inkommit verkställningshinder. 

– Fem personer har erhållit inhibition efter att det framkommit verkställningshinder. Besluten kommer att prövas på nytt, säger Hans Lippens, polisens presstalesperson vid region Väst. 

Visade missnöje mot beslutet

På tisdagen, från förmiddag till kväll, visade ett flertal demonstranter sitt missnöje mot beslutet vid förvaret i Kållered. 

David Norén, till vardags pastor i Equmeniakyrkan i Floda, är en av demonstranterna som var på plats för att protestera mot tvångsutvisningarna.  

– Det är inte likt Sverige och det är inte lätt att vara svensk i dag. Man hanterar inte människor på det här sättet, det är människovidrigt, sa han tidigare under tisdagen.

Han berättade att det är en overklig känsla att se poliser bygga upp kravallstaket för att föra bort unga människor som fått sin ålder uppskriven, till ett land där deras liv är hotat. 

– Kan jag som pastor och medmänniska sitta still när de här människorna sätts i bilar och fraktas iväg som boskap till Landvetter för att skickas till Kabul? För mig är det ganska uppenbart att det är rätt att göra något och gå emot Sveriges lagar och regler. 

Demonstranter blockerade vägen

På kvällen blockerade ett 20-tal personer vägen för Migrationsverkets buss som skulle föra de utvisade till flygplatsen. I samband med det uppstod visst tumult vid platsen och två poliser skadades. 

– Demonstranterna försökte trycka sig i genom och i samband med detta skadades två poliser, säger Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i region Väst. 

Ett flertal personer avlägsnades från platsen och tre personer omhändertogs av polis. 

Kritik om säkerhetsläget

Kinna Skoglund, som var på plats vid den förra utvisningen, berättar hur hon minns "dödsskriken" inifrån bussarna som förde bort de unga afghanerna. 

Så sent som i torsdags publicerade Amnesty international en rapport där de riktade kritik mot EU-länderna som fortsätter att utvisa människor till Afghanistan, trots säkerhetsläget. Det är bland annat efter att ha genomfört intervjuer på plats i landet som Amnesty slår fast att ingen del av landet är att betrakta som säker. 

Migrationsverkets hållning är dock att konflikten i landet inte har nått en nivå där den drabbar alla i landet och att det därför går att utvisa afghanska medborgare som har fått avslag på sin asylansökan i Sverige.

"Orättvist och väldigt ledsamt"

På Landvetter befann sig ett antal poliser under kvällen i och runt entréhallen. Enligt polisens uppgifter bussades totalt tio personer till flygplatsen för att flygas mot Kabul. Vid åttatiden anlände en mindre grupp personer från demonstrationen utanför förvaret. Hit kom även Martina Curenstam med dottern Frida. De hade åkt till Landvetter från Gislaved.

– Vi är här för att säga hejdå till en bekant som utvisas. Han hade ett fast jobb som bagare som väntade här men som han inte hann börja på. Det här är orättvist och väldigt ledsamt, säger hon.

– Vi kommer att försöka att hålla kontakten med honom därnere, säger Martina Curenstam.

Vid halv elvatiden lämnade planet, som ska flyga till Kabul, Landvetter. Enligt polisen fick de inga rapporter om att några incidenter ska ha inträffat på flygplatsen. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.