Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Wannholt (D) överraskade med ett nytt yrkandet från talarstolen. Bild: Thomas Johansson
Martin Wannholt (D) överraskade med ett nytt yrkandet från talarstolen. Bild: Thomas Johansson

Demokraterna vill lägga jubileumspengar på välfärden

Demokraterna vill dra in de 100 miljoner kronor som satsas på firandet av jubileumsåret.
– Pengarna behövs i välfärden, säger Martin Wannholt.

I våras satte kommunstyrelsen ett kostnadstak på 100 miljoner kronor för det firande av jubileumsåret som samordnas av Göteborg & Co och begärde en specificering. När ärendet kom tillbaka för beslut innehöll det också ett ny post, om 20 miljoner kronor för förberedelser.

Det ville Alliansen inte vara med om.

"Välfärden brister"

– Kommunstyrelsen beslutade om ett tak på 100 miljoner kronor. Det är viktigt att vara varsam med pengar. Har man fått ett budgettak får man hålla sig till det, säger Kristina Tharing (M).

Under kommunfullmäktiges möte på torsdagen stod det klart att Demokraterna ville gå ett par steg längre. Partiledaren Martin Wannholt säger att partiets fullmäktigegrupp haft en lång diskussion om rimligheten i att lägga 100 miljoner kronor på fest, när bristerna i välfärden är så uppenbara.

– Det är tråkigt att vara en glädjedödare, men får larm om brister i skolan och allt för stora barngrupper så vi vill dra in de här pengarna och lägga de direkt in i välfärden istället, säger han.

Beskedet skapade viss förvåning hos övriga partier.

M krävde förtydligande

– Jag blir ledsen när Martin dissar förberedelser som hållit på i åtta år. Det är inte fest och ballonger, utan göteborgarnas egna förslag och en jämlikhetssatsning, säger Mariya Voyvodova (S).

Axel Josefson (M) ville ha ett förtydligande av Demokraterna. Ska pengarna tas någon annanstans? Eller ska hela firandet ställas in?

– Det är klart att det blir en mycket mindre fest. Men vi har förvaltningar som inte kan köpa pennor för att det saknas resurser, säger Martin Wannholt.

Efter votering vann Alliansens förslag, alltså att firandet får kosta 100 miljoner kronor inklusive förberedelser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.