Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/4

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Demokraterna: Slå ihop stadsdelarna och halvera antalet politiska uppdrag

Demokraterna vill göra tio stadsdelar till fyra och skära ner ordentligt på antalet politiska uppdrag. Detta ska enligt uppstickarpartiet ge en bättre styrning och ledning i stadens arbetet.
– Detta är så otydligt i dag. Så som Göteborg styrs blir det bara negativt för politikerna, förvaltningarna och i slutändan göteborgarna, säger Henrik Munck.

På tisdagen presenterade Demokraterna sitt valmanifest som ger en fingervisning om vad partiet vill åstadkomma efter valet.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

Valmanifestet presenterades av Henrik Munck, inte partiledaren Martin Wannholt, och är uppdelat i följande tre punkter:

• En förändring i hur politikerna styr och leder kommunen.

• En omfördelning av resurser som ska gå till det kommunala grunduppdraget.

• Satsningar på välfärd och trygghet.

Enligt Demokraterna finns det i dag stora problem med styrning och ledning i staden. Därför föreslås en omfattande förändring av det politiska arbetet.

Slå ihop stadsdelarna

Demokraterna vill bland annat dela in staden i fyra geografiska områden från dagens tio stadsdelar. Dessa skulle vara Hisingen, Nordost, Centrum och Sydväst.

Detta skulle kunna staden börja med direkt efter valet, menar Henrik Munck.

– Vi menar att man kan lösa det här med personunion, det vill säga att det sitta samma personer i flera nämnder, exempelvis i Askim-Frölunda-Högsbo och Västra Göteborg. Har man börjat med att koppla ihop den politiska nivån är det ett steg på vägen, säger han.

Stadsdelspolitikerna gör detta på sin fritid, skulle det verkligen funka att sitta i två nämnder samtidigt?

– Jag tror absolut att det här ger mer positiva effekter än negativa. I dag ser fritidspolitikerna sig själva som en väldigt liten kugge i en utspridd organisation. På detta sättet lyfter vi upp deras roll, genom ett ansvar för en större region.

Förändringen skulle minska stadsdelspolitikerna från dagens över 200 till drygt 50 stycken.

Målet: Halvera antalet politiker

Samordningen ingår i partiets mål om att halvera den politiska administrationen, något som GP tidigare har skrivit om.

Förutom att ta bort alla politiska sekreterare, vill Demokraterna också helt och hållet slopa nämnderna för intraservice, inköp och upphandling och konsument och medborgarservice.

Uppgifterna ska i stället tas över av stadsledningskontoret.

LÄS MER: Så vill Demokraterna rita om Göteborg

Ett annat förslag är att ta bort politikerna i styrelserna hos dotterbolagen till den kommunala bostadskoncernen Framtiden AB.

I stället ska tjänstemän sitta i styrelserna i Poseidon, Bostadsbolaget med flera andra.

– Vi behöver ha tydliga direktiv till bolagen, men vi behöver inte ha politiker som sitter i deras styrelser, menar Henrik Munck.

Vill införa ny budgetmetod

Demokraterna vill göra om metoden för stadens budgetprocess.

I dagsläget fungerar det på så sätt att partierna lägger förslag på budget i kommunfullmäktige. Det som får flest röster blir sedan det som förvaltningarna och nämnderna får i uppdrag att verkställa.

Demokraterna vill i stället att politikerna får komma med direktiv till tjänstemännen, som sedan tar fram ett förslag som politikerna tar ställning till.

– Detta kommer att revolutionera stadens nivå för att skriva budgetar. I Stockholm arbetar man redan så här, säger Jahja Zeqiraj.

Vänsterpartiet: "Detta är jätteproblematiskt"

Kommunalråd Daniel Bernmar (V), ställer sig frågande till varför Demokraterna vill överföra den politiska makten till tjänstemännen.

– De verkar ju vara på rak kollisionskurs med sitt eget namn, Demokraterna. Det är ju väldigt märkligt att man lägger en lång rad förslag som i stället vill begränsa göteborgarnas demokratiska insyn och inflytande i kommunen, säger han.

Han är kritisk till att tjänstemännen ska ta över de ansvarsområden som Demokraterna föreslår, som framtagande av budget men också styret av de kommunala bostadsbolagen.

Det skulle innebära att beslut skulle fattas av någon annan än de som är demokratiskt valda av folket, menar han.

– Det är en politisk idé som avskaffar stora delar av det demokratiska inflytandet. De verkar helt ha abdikerat från uppdraget som man har som förtroendevald av folket, i stället vill de lämna över allt ansvar till tjänstepersoner. Detta är jätteproblematiskt, säger Daniel Bernmar.

Munck: "Vi återkommer med förslag"

GP har skrivit om flera av de satsningar som Demokraterna vill göra, bland annat att tillsätta 300 civilanställda kvarterspoliser och att införa ett tvålärarsystem.

LÄS MER: Näst störst – ändå vet vi nästan inget om Demokraterna

Men till största del saknas det fortfarande konkreta förslag och hur de exakt ska genomföras. Det beskedet kommer Demokraterna att ge den 15 juni.

– Vi kommer återkomma med ytterligare förslag och detaljer när vi presenterar budgetarbetet, säger Henrik Munck.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.