Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Demokraterna lägger krutet på skolan och förskolan

Demokraterna vill spara 1,3 miljarder kronor på anställningsstopp, färre konsulter och en omorganisation för att minska dubbelarbetet. Pengarna används för att täppa upp stadens underskott och satsa på förskolan och skolan.
– Vi har gått igenom varenda krona för att kunna täppa till hålen utan att lånefinansiera eller höja skatten, säger partiledaren Martin Wannholt.

Göteborg står inför ett tufft ekonomiskt läge. Det här har partierna mött olika i sina förslag till budgetar som lagts fram inför måndagens budgetdebatt i kommunfullmäktige.

Demokraterna fortsätter partiets väg som går ut på att organisera om och banta på administrationen. Partiets lösning för att spara kan delas in i sex delar:

• Riktat anställningsstopp: - 250 miljoner kronor.

• Konsultstopp och egen regi: - 300 miljoner kronor.

• Minskad politisk administration: - 60 miljoner kronor.

• Minskat dubbelarbete: - 150-250 miljoner kronor.

• Kulturförändring: - 100-200 miljoner kronor.

• Effektivisering av kommunala bolag - 300 miljoner kronor.

– Vi har ringt runt till verksamheterna för att ta reda på vad som är möjligt att göra, säger partiledaren Martin Wannholt.

Slår ihop nämnder

I stora drag går det ut på att prioritera bort vissa internationella samarbeten, minska kostnader för konsulter, administration och dubbelarbetet och göra en omorganisation där flera politiska nämnder slås samman så att det blir fler verksamheter under en nämnd.

Istället för att helt slopa stadsdelsnämnderna, vilket utreds i staden, vill partiet införa fyra stadsdelsregioner som rymmer dagens stadsdelsnämnder liksom social resursnämnd och nämnden för arbetsmarknad och vuxenutbildning.

– Det blir inte en stor omorganisation för personalen, vi börjar med att effektivisera uppifrån, säger Henrik Munck.

Partiet vill också ersätta fyra nämnder, däribland miljö- och klimatnämnden och trafiknämnden, med en trafik- och miljönämnd.

Martin Wannholt är partiledare för Demokraterna. Bild: Jenny Ingemarsson
Martin Wannholt är partiledare för Demokraterna. Bild: Jenny Ingemarsson

Partiet vill också införa ett riktat anställningsstopp i nämnderna.

Hur kan ni göra så här stora besparingarna utan att verksamheterna eller de anställda längst ut, inom exempelvis äldreomsorgen, drabbas?

– Vi rör inte tjänsterna längst ut, utan kan tvärtom anställa många fler. Vi har gått igenom vad som är rimligt att göra, hur och i vilken takt. Vi ser inte att det blir några problem, säger Martin Wannholt.

Sammantaget sparar partiet 1,3 miljarder kronor, var av en miljard går till att täcka upp för det ekonomiska underskottet.

Kvar blir 300 miljoner kronor som går till en extra satsning på förskolan och skolan. Av dessa fördelas 100 miljoner kronor på förskola, 170 miljoner kronor på grundskola och 30 miljoner på gymnasieskolan.

Partiet vill bland annat införa ett tvålärarsystem i skolan och minska barngrupperna i förskolan.

– En stor anledning till utflyttningen bland barnfamiljer är förskolesituationen. Vi har en fin läroplan i förskolan, men pedagogerna måste också få förutsättningar att arbeta efter den, säger kommunalrådet Jessica Blixt.

LÄS MER: Demokraterna vill satsa på idrotten – trots kärva tider

Demokraterna vill också se en satsning på idrotten i Göteborg, vilket GP har rapporterat om tidigare. Partiet föreslår att en idrottsstrategi tas fram, en ökad investeringsram för fler idrottsanläggningar, exempelvis till en ny hall i Backa och ett ökat stöd till idrottsföreningar och till unga ledare, i första hand riktat till utsatta områden.

Demokraternas profilfråga, kravet på att slopa Västlänken, återkommer även i den här budgeten.

Varför lägger ni inte frågan om Västlänken åt sidan så att ni har en chans att få igenom budgeten?

– Det står inte och faller med att få igenom hela budgeten, vi har inga utsikter att få igenom den ändå nu. Vi har stor möjlighet att få igenom många delar, säger Martin Wannholt.

Budgeten för Göteborgs stad klubbas av kommunfullmäktige den 4 november.

Fakta: Förutsättningarna inför budgetomröstningen

Det finns fem budgetgrupper i Göteborgs kommun.

• Alliansen (Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet och Kristdemokraterna) som styr staden sedan förra höstens val. De har tillsammans 24 av fullmäktiges 81 mandat.

• De rödgrönrosa (Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Feministiskt initiativ) är största oppositionsblock med 19 mandat.

• Socialdemokraterna, som står utanför samarbetet på vänstersidan och lägger fram en egen budget, har 17 mandat.

• Demokraterna står också utanför alla samarbeten och lägger fram en egen budget. Partiet har 14 mandat.

• Sverigedemokraterna, som också lägger fram en egen budget, har 7 mandat.

Förutsatt att alla partier/partigrupper röstar på sina egna budgetförslag och lägger ned sina röster när det fallit kommer alliansens budget vinna budgetomröstningen den 4 november.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.