Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frågan om ett tiggeriförbud i Göteborg kommer nu upp igen, efter det att Högsta förvaltningsdomstolen öppnar för lokala förbud. Bild: Emil Langvad/TT
Frågan om ett tiggeriförbud i Göteborg kommer nu upp igen, efter det att Högsta förvaltningsdomstolen öppnar för lokala förbud. Bild: Emil Langvad/TT

Demokraterna kan ställa sig bakom SD-krav på tiggeriförbud

I mitten av december öppnade Högsta förvaltningsdomen för lokala tiggeriförbud. Nu agerar Sverigedemokraterna för ett förbud i delar av Göteborg. Demokraterna avvisar inte tanken. Alliansen säger däremot nej.

Frågan om ett tiggeriförbud i Göteborg är inte ny. Sverigedemokraterna har vid ett flertal tillfällen lyft den och i slutet av 2017 lade också Moderaterna ett yrkande om att förbjuda tiggeri i delar av innerstaden.

Förslaget röstades dock ned av kommunfullmäktige för ett år sedan.

Sedan dess har det pilotfall som den skånska kommunen Vellinge drivit nått fram till sista instans, Högsta förvaltningsdomstolen, som i mitten av december slog fast att kommuner på egen hand ska få fatta beslut om lokala tiggeriförbud.

SD gör ett nytt försök

Jörgen Fogelklou, kommunalråd (SD), tycker därmed att saken är i ett nytt läge. Tillsammans med partikollegan Björn Tidland har han på nytt lämnat in en motion om att införa tiggeriförbud på ett antal platser i Göteborg.

– Tidigare har argumentationen i fullmäktige bland annat handlat om att det här inte är lagligt. Nu vet vi att det är lagligt, så då faller det argumentet, säger Jörgen Fogelklou.

Varför vill ni förbjuda tiggeri?

– Det tillresta tiggeriet kostar staden miljontals kronor, i form av härbärgen, städning och så vidare. De pengarna behövs till annat. Dessutom visar undersökningar att folk inte vill ha detta och det måste vi lyssna på.

Räknar inte med stöd

Hur ser du på förutsättningarna att vinna stöd för förslaget?

– Om jag ska vara ärlig, så räknar jag inte med något stöd. Inte ens om jag säger att solen är gul håller någon med mig, säger han.

När det gäller Moderaterna har Jörgen Fogelklou rätt, de kommer inte stödja förslaget.

– I vår överenskommelse med Alliansen har vi inte gått fram med ett tiggeriförbud, så vi kommer rösta nej, säger kommunstyrelsens ordförande Axel Josefson (M) – som däremot är positiv till ett nationellt förbud "så att problemet inte flyttas mellan olika kommuner".

D har inte bestämt sig

Däremot kan det bli så att Demokraterna röstar för SD:s motion.

Partiet har ännu inte tagit ställning till förslaget, men kommunalrådet Martin Wannholt hänvisar till att den statliga utredare som tittat på frågan landat i att ett förbud är det rätta. Han säger att det är tragiskt att riksdagen inte vågade fatta det beslutet och istället lämnade över frågan till kommunpolitiker runtom i landet.

– Vår generella inställning baserat på kunskapsutredningen och de faktiska uppgifter som tillkommit efter det, om människohandel i spåret av tiggeri, talar för att utredarna hade rätt. Vi har inte bestämt oss än, men där har du en hint om vad vi tycker, säger Martin Wannholt.

FAKTA: SD:s motion

Sverigedemokraterna vill se ett förbud mot passiv insamling av pengar (tiggeri) i Nordstan, Gustaf Adolfs torg, Brunnsparken, Kanaltorget, Avenyn och Hamngatorna.

Partiet vill också att förbudet omfattar Slottsskogen, samtliga resecentrum, Marklandsgatan, Frölunda torg, Backaplan och en rad andra platser.

SD i Göteborg har vid flera tillfällen motionerat om tiggeriförbud.

Ny lyfter man frågan igen på grund av att Högsta förvaltningsdomstolen öppnat för lokala förbud, efter att Vellinge kommun drivit frågan.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.