Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Martin Wannholt (D) och Ann-Sofie Hermansson (S) under kommunfullmäktige på torsdagen. Bild: Robin Aron

Demokraterna försökte kuppa in Hermansson (S)

Demokraterna försökte kuppa in Ann-Sofie Hermansson (S) som kommunstyrelsens andre vice ordförande. Men posten gick som planerat till Daniel Bernmar (V).
– Jag gillar inte att förlänga fullmäktigemöten, men jag ville se hela Alliansen gå fram och lägga en papperslapp i urnan som det står Daniel Bernmar och Vänsterpartiet på. Och de gjorde det. Allihopa, säger Martin Wannholt efteråt.

Det blev stor dramatik i kommunfullmäktige när Martin Wannholt (D) oväntat föreslog Ann-Sofie Hermansson (S) som kommunstyrelsens andre vice ordförande.

Den tunga posten skulle gå till Daniel Bernmar (V) i och med den valtekniska samverkan som det rödgrönrosa blocket ingått med Alliansen.

Men det var något som Demokraterna motsatte sig.

– Vi har försökt att hålla rent från kommunister och andra extremister från presidierna men nu vill Alliansen ändra på det. Därför föreslår vi Ann-Sofie Hermansson som andre vice ordförande, sa Martin Wannholt i talarstolen.

Alliansen röstade på Bernmar

När det är personval och det finns fler än en kandidat är det praxis att det sker en sluten omröstning. Detta ledde till att valet drog ut på tiden.

Efter drygt en halvtimma hade tjänstemännen räknat klart rösterna. Då stod det klart att Demokraternas kupp misslyckats och att Daniel Bernmar (V) hade valts till kommunstyrelsens andre vice ordförande. Detta med röstsiffrorna 43 mot 37.

Det innebär alltså att Allianspartierna valde att lägga sin röst på Daniel Bernmar.

– Vi har följt den praxis som finns sedan tidigare. Det innebär att den styrande koalitionen erkänner den näst största koalitionen. I det här fallet är det V, MP och FI som har de 19 mandaten, säger Axel Josefson (M).

Han säger att ni släpper in kommunister?

– Det gör vi inte. Det handlar väl snarare om att de inte lyckats hitta samarbetspartners vilket har gjort att varken sitter i styret eller största oppositionsblocket.

"Något som inte hänt på 100 år"

Martin Wannholt förklarade efteråt hur han hade resonerat.

– Daniel Bernmar har ju dragit sitt parti rätt långt ut åt vänster. Det här är ingen lekstuga utan allvar och då väljer alliansen att släppa in vänstern i kommunstyrelsens presidium, något som inte hänt på 100 år, säger han.

Varför valde ni just att föreslå Ann-Sofie Hermansson?

– Hon representerar största partiet i staden och oppositionen. Det är rimligt att hon har den posten.

Innebär kvällens händelse att vi kommer se mer samarbete mellan D och S?

– Jag tror säkert att vi kommer se gemensamma yrkanden från S och D i olika nämnder. Det känns som att vi ser likartat på hur lösningarna ska till.

Daniel Bernmar kallar Wannholts anklagelse för "rena fånerier".

– Vi har till och med samarbetat med Martin Wannholt i flera frågor. Det här var bara ett sätt att försöka attackera Alliansen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.