Vid Sankt Sigfridsplan har bilister mött en skylt som förkunnar att Delsjövägen är avstängd. Nu öppnar den igen.
Vid Sankt Sigfridsplan har bilister mött en skylt som förkunnar att Delsjövägen är avstängd. Nu öppnar den igen. Bild: Måns Langhjelm

Delsjövägen öppnar igen: ”Otrygg trafik på vissa platser”

Nu öppnar Delsjövägen efter ett halvårs avstängning. Trafikkontoret har hållit sin tidsplan, men trafiksituationen har stundtals varit farlig.
– Trafiken har snarare gått för fort än för långsamt. Det har flutit på men det har varit otryggt på vissa platser, säger Mikael Reidal på trafikkontoret.

ANNONS
|

Fredag klockan 09.00 är det dags. I ett halvår har Delsjövägen varit helt avstängd för biltrafik mellan Skårsgatan och Storagårdsgatan, men nu öppnas vägen upp igen.

Anledningen till avstängningen var att den gamla vägen inte hade klarat mer trafik mycket längre och behövde förstärkas.

– Man har stabiliserat sträckan på Delsjövägen och båda hållen har varit avstängda för pågående trafik, även om gång- och cykeltrafik och kommit igenom, säger Mikael Reidal, kommunikationsstrateg på Göteborgs trafikkontor.

Mer byggarbete att vänta

Men även om vägen öppnas upp igen kommer arbeten fortgå på platsen. Man ska bredda gång- och cykelbanan på Delsjövägen till pendelcykelstråk och vatten- och avloppsarbete återstår. Gång-, cykel- och biltrafiken kommer därför påverkas i etapper, fram till april 2020.

ANNONS

Trafikkontoret hade inte satt ett exakt datum för öppnandet och enligt Mikael Reidal stötte man under den sista perioden på problem med besvärlig, lerig mark.

Hur har ni hållit tidsplanen?

– Vi hade ju såklart hoppats på att vara klara ännu tidigare, men bedömningen var att vi skulle öppna den här veckan. Det var den mest realistiska planen så det får vi vara nöjda med.

LÄS MER:Arbetet på Delsjövägen blir 13 miljoner dyrare

Att trafiksituationen skulle bli jobbig var inget man stack under stol med i vintras.

LÄS MER: Trafikkontoret: "Medvetna om att det kommer att bli besvärligt"

Och jobbigt blev det.

– Det har varit en ovanligt besvärlig avstängning som påverkade många, säger Mikael Reidal.

På framför allt Bögatan har trafiksituationen varit krånglig, men stundtals även farlig.

– Trafiken har snarare gått för fort än för långsamt på Bögatan. Det har flutit på men det har varit otryggt på vissa platser. Vi har gjort insatser efter hand, men vi kan inte styra folks beteende när de kör ansvarslöst, säger Mikael Reidal.

"Tror att många ställde bilen"

Olika typer av tillfälliga farthinder har satts upp och de kommer vara kvar till trafiken återgår till ett normalläge. Utöver fortkörare tycker dock trafikkontoret att trafiksituationen har varit lugn, utan långa köer.

ANNONS

– Det har gått betydligt bättre än vi trodde och vi tackar alla som bor där som har ändrat sina vanor. Vi tror att många har ställt bilen, det är den enda förklaringen varför det har gått så bra som det har gjort, säger Mikael Reidal.

Tidigare har Delsjövägen varit öppen för en stor del av trafiken men från och med fredag får bara personbilar köra på Delsjövägen. Tung trafik som bussar och lastbilar är förbjudna. Dispens kommer endast tillåtas ersättningsbussar om spårvagnslinje 5 inte går.

LÄS MER:Bilistens guide till Göteborg 2019

ANNONS