Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Delar av taket på Åkeredsskolan blåste bort – räddningstjänst ryckte ut

Plötsligt small det till vid gångvägen utanför Linda Samuelsson Jonssons fönster. Hon tittade ut och såg ett stort plåttak som blåst ned från Åkeredsskolan – 30 meter bort.
– Jag tänker bara att det var en väldig tur att ingen gick på gångvägen just då, säger hon.

Klockan närmade sig 21 på onsdagskvällen, och det blåste rejält. Då hördes en hög smäll utifrån gatan. Linda och hennes man, som bor granne med Åkeredsskolan i Västra Frölunda, undrade vad som hänt.

– Det var sån väldig smäll. Vi kikade ut och då ligger det ett våfflat, stort plåttak där. Det var stort och låg över hela gångvägen.

Var snabbt på plats

Nu används inte den ursprungliga skolbyggnaden för undervisning, utan all verksamhet har förflyttats till baracker på skolgården. Och det var tak från dem som nu låg på marken – runt 30 meter bort från barackerna.

– Det har flugit över hela skolgården, och alltså över ett annat hus, säger Linda Samuelsson Jonsson.

Hon och hennes man bestämde sig för att direkt ringa kommunen, som i sin tur informerade räddningstjänsten om vad som hänt.

– De var supersnabba och kom dit jättefort. Det var fantastiskt.

Knappt en timme senare kunde räddningstjänsten lämna platsen.

– Vi är klara där. Det var en del stora lösa plåtbitar från taket som vi nu har skruvat fast, säger Fredrik Hjertén, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten.

SMHI varnar för hårda vindar

Under onsdagen har SMHI utfärdat en gul varning om hårda vindar längst västkusten. Enligt Malin Boman, vakthavande meteorolog, kan man räkna med mycket hårda vindbyar.

– Det kommer att vara blåsigt här under kvällen och natten. Vi har en kulingvarning ute, och längs kusten så är det uppe på mycket hårda vindbyar som även lokalt kan förekomma i inlandet, säger Boman.

Lågtrycket väntas röra sig bort från västkusten under morgonen. I Göteborg ser det dock ut att mojna först framåt fredagseftermiddagen, och under tiden kan vädret medföra viss samhällspåverkan.

– Det blåser nog som mest i Göteborgsområdet just nu, det ser inte ut att bli värre än så här. Men det kan ju vara enstaka träd som faller och det kan även bli påverkan på el- och telenätet, säger Boman.

Stor påverkan

Drygt 500 boende i Strömstad drabbades under kvällen av ett strömavbrott, efter att ett träd fallit över en elledning, och ytterligare 200 var strömlösa i Karlsborg. Enligt elnätsbolaget Ellevio har man, på grund av väderförhållandena, höjt sin beredskap både i fält och i driftcentralen.

Kanske värst har det dock varit i Skaraborg. Där blandades hårda vindar med kraftig nederbörd, vilket orsakade flera trafikolyckor under kvällen och natten.

– Vad jag kan se rör det sig om sex trafikolyckor, säger Ann-Christin Löfstrand, vakthavande befäl vid polisregion Väst, och fortsätter.

– Någon klagade på smärta i nacken och en i en hand, men det ska inte ha varit värre än lindriga skador. Troligtvis beror det på att man ändå har kört väldigt försiktigt, med tanke på vädret, säger Löfstrand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.