Delade meningar från fackligt håll

Facken är oense om vårdbiträdenas vara eller icke vara inom svensk sjukvård. Vårdförbundet tycker att de är ett steg tillbaka i utvecklingen. Men enligt Kommunal är de nödvändiga.

ANNONS
|

Vårdförbundet, som företräder sjuksköterskorna, är kritiska till att Sahlgrenska universitetssjukhuset anställer vårdbiträden. Matilda Eriksson, huvudskyddsombud på Östra sjukhuset, tycker att det är en nödlösning från arbetsgivarens sida.

– Det är en billig och kortsiktig lösning för att plåstra om vården i stället för att fundera på djupet varför sjuksköterskor slutar och varför undersköterskor inte utbildar sig i akutsjukvård utan går till äldreomsorgen i stället, säger hon.

Enligt Vårdförbundet är det välkommet med fler anställda på sjukhuset, men de tycker att satsningen på vårdbiträden är missriktad. Därför vill de inte att projektet fortsätter efter nyår.

ANNONS

– Vi behöver inte avlastning närmast patienten. Vi behöver avlastning med administration och andra arbetsuppgifter för att kunna vara nära patienterna och bedriva säker vård, säger hon.

"Stort problem i hela landet"

De nyanställda vårdbiträdena ska bland annat utföra basal vård. Det kan handla om att hjälpa patienter på toaletten, byta blöjor eller stötta undersköterskor när de utför sina arbetsuppgifter. På Vårdförbundet finns det en oro att det ska gå ut över patientsäkerheten att ta in "snabbutbildad" personal.

– Det finns studier som visar att ju fler sjuksköterskor och ju högre kompetens de har, desto lägre dödlighet har du i vården. Och då menar vi att det är kontraproduktivt att anställa personal som är internutbildad i tio veckor.

Eva Kärrman jobbar som undersköterska på SU och är förtroendevald på fackförbundet Kommunal som företräder både undersköterskorna och vårdbiträdena. Även hon tycker att utbildningen är för kort, men i grunden är hon positiv till satsningen på vårdbiträden.

– Det utbildas inte tillräckligt undersköterskor överhuvudtaget. Det är ett stort problem i hela landet och då ser vi att vårdbiträden behövs tillbaka. Det är också en ingång för att jobba i sjukvården, säger hon.

"Måste finnas en tydlig utvecklingsplan"

Tidigare i år svängde fackförbundet i frågan och tog ställning för att vårdbiträden behövs för att säkra kvaliteten i välfärden. Avsiktsförklaringen var en överenskommelse med Sveriges kommuner och landsting (SKL). För att säkra kompetensen menar Kommunal dock att det behövs en nationell utbildning.

ANNONS

– Jag vill att projektet fortsätter, men vi vill ha mer att säga till om utbildningen. Vi är inte nöjda med det som SU erbjuder nu och det har vi också framfört, säger hon.

Hon fortsätter:

– Det måste finnas en tydlig utvecklingsplan. Du ska inte stanna som vårdbiträde. Vill du jobba vidare på den banan är det undersköterska som gäller och då ska arbetsgivaren också erbjuda en sådan utbildning, säger Eva Kärrman.

ANNONS