Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Delad glädje under barnsjukhusets dag

Barnsjukhusets dag bjöd på 1 600 gratis åkband, fri entré och kändisbesök. Inte konstigt att Liseberg fylldes med glada barn på söndagen.

– Jag gillar att kramas, säger tolvåriga Johan Karlsson.

Tur då att han precis har fått en bamsekram från Lasse Kronér. Han och bröderna Erik och Oskar har varit här de senaste fem, sex åren med sina föräldrar. De har både fått träffa kändisar och åkt karuseller och berg-och-dalbanor. I år var det extra roligt att få träffa Tomas Ravelli, berättar Johan Karlsson och visar i luften hur han gillar att trixa med bollen. 
 – På den här dagen kan man glömma vardagen för en stund. Och det känns skönt att förknippa sjukhuset med något roligt när vi måste vara där så mycket, säger Johans mamma Ann-Sofie Poutiainen. 

Familjen har tillbringat mycket tid på Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus vid Östra sjukhuset. För vården står Västra Götalandsregionen medan en stiftelse står för andra insatser. Insamlingsstiftelsen för Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus arrangerar bland annat Barnsjukhusets dag, som i år anordnas för elfte gången.

Årets program bjöd på sång av Ida LaFontaine och Linnea Andersson och trolleritrick av trollkarlen Ason Bson Cson. Sedan var det dags för kramar, möten och autografer från flera kända ansikten. Förutom underhållarna var Tomas Ravelli, Timo Räisänen, Lasse Kronér och Knut Agnred på plats. 
– Vilken glädjedag, det har varit jättekul att träffa alla barn och deras föräldrar. Jag tror inte att det är själva kändisgrejen som är viktigast utan just att barnen känner sig sedda, att vi ser dem. Förhoppningsvis blir det ett fint minne, säger trollkarlen Ason Bson Cson som egentligen heter Martin Rosvall. 

Det var inte alla som gick på autografjakt. Liseberg sponsrar med 1 600 åkband och dubbelt så många inträden för barn som och deras anhöriga. Ellen Setterby är nio år och har varit mycket på Drottnings Silvias barn- och ungdomssjukhus. Därför är hon bjuden till nöjesparken tillsammans med storasyster Lova och mamma Anna. De har redan hunnit med massor av åkattraktioner och tar en paus och äter pizza som matsäck.

– Ibland får man skippa saker på grund av Ellen men nu är det i stället lite tack vare henne vi är här. Det känns ju väldigt härligt, säger mamma Anna Setterby. 

Ett upplägg som både Ellen och systern Lova verkar nöjda med. De grundar med mycket pizza för att orka med en lång dag på Liseberg. 
– Vi har åkt en massa redan, men vi vill åka så mycket som möjligt. Jag vill vara här tills det stänger, säger Lova Setterby.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.