Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Debatt om gängvåld på Pratbar i Kortedala

Debatten om gängvåldet i Göteborg blev i hög grad en debatt om integration. Arbete, bostäder och mer pengar till skolor och fritidsgårdar var det som kom upp på GP:s Pratbar i Kortedala.

– Viktigast av allt är att hindra unga pojkar från att komma med i de kriminella gängen. Ett av de stora problemen i Göteborg är att bruket av marijuana i dag är mera utbrett än tidigare, sade regionpolischef Klas Friberg.

Han diskuterade åtgärder mot gängkriminaliteten med bland andra Marion Hellgren, som tillhör Nätverket Biskopsgårdens framtid. Hon betonade att det inte bara är ett polisiärt uppdrag att lösa problemen i de utsatta stadsdelarna.

– Många upplever rentav en piketbil som en provokation. Det är inte nödvändigtvis trygghet som polisen signalerar genom att parkera på Vårväderstorget, sade Marion Hellgren.

Hon ser kampen mot segregation som det viktigaste sättet att komma åt gängkriminaliteten och efterlyste en modell för att jämna ut klasskillnaderna i Göteborg. Men även på lokal nivå behövs fler åtgärder, menade hon.

– Vi behöver fritidsgårdar på alla torg som har öppet länge och har utbildad personal anställd. Och skolorna borde ha fler skolvärdar, tyckte Marion Hellgren.

Även bland de drygt hundra i publiken i Forum på Kortedala torg fanns röster för ökade satsningar på skolor och fritidsgårdar ute i stadsdelarna. En lärare som arbetar i Biskopsgården betonade att det borde vara barnens behov som styr, inte budgetramarna.

– Målet måste självklart vara att 100 procent av eleverna ska få tillräckligt bra betyg för att klara att söka till gymnasieskolan, sade hon och fick en rungande applåd.

Fältassistenten Jalil Charafi från Biskopsgården tog upp den orättvisa fördelningen av nyanlända ungdomar mellan olika skolor i staden.

– Vissa skolor tar emot nästan alla som kommer nya. Jag tycker att hela Göteborg ska dela ansvaret, sade han.

Under debatten ställdes också frågor om vad som hänt med utlovade satsningar i Kortedala. På 90-talet planerades bland annat för en simhall i stadsdelen.

Lokalhyran för föreningar var en annan het fråga, där bland andra Tito Rojas, eldsjäl och engagerad i fotbollsklubben Cruz Azul, vittnade om svårigheter att få tag i en billig lokal.

Liksom flera andra talade han också om föräldrarnas ansvar för att stoppa gängkriminaliteten. Och GP:s ledarredaktör Alice Teodorescu betonade:

– Bara för att man växer upp i en förort är man inte predestinerad att bli kriminell. Våld är ett val, precis som det är ett val att sätta sig och läsa en bok, sade hon.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.