Aktiv för förändring. Mona Hurie, uppvuxen i Biskopsgården, är nu mammaledig med två små pojkar. En av dem började skrika högt när hon gick upp för att tala om föräldragruppen. Pojken tystnade genast när han återbördades av Saida Hussein Moge.
Aktiv för förändring. Mona Hurie, uppvuxen i Biskopsgården, är nu mammaledig med två små pojkar. En av dem började skrika högt när hon gick upp för att tala om föräldragruppen. Pojken tystnade genast när han återbördades av Saida Hussein Moge.

De vill inte se fler mammor gråta

En manifestation kommer att gå från Biskopsgården till centrala Göteborg för att uppmärksamma morden på åtta-årige Yuusuf och fyra-åriga Luna.

ANNONS
|

Det bestämdes vid gårdagskvällens möte i föräldragruppen i norra Biskopsgården, bildad efter förra veckans granatattack där Yuusuf miste livet.

Omkring 70 personer, mestadels somalier, hade kommit till mötet i Sjumilahallen. Deltagarna var till stor del mammor men där fanns också ett märkbart inslag av ungdomar av båda könen.

Läs även: Alla trötta på ökade våldet

Men det som gjorde mötet speciellt var att flera äldre män deltog och talade. En av dem var 92-årige Abdi Afrah Usuble. Han är en välkänd och välsedd profil i Biskopsgården där han bott i 30 år. Han avslutade mötet med ett brandtal där han sa att han älskade Sverige och inte vill se fler mammor gråta. Han ropade ut sina frågor:

ANNONS

–Är vi överens? Är vi enade för en bättre framtid?

Den grupp eller kommitté som bildades efter mordet på åtta-årige Yuusuf består nu av nio personer. En av dem är Saida Hussein Moge som påminde om att denna gång måste engagemanget hålla i sig och leda till bestående förändringar.

–Det är vi själva som bor här som måste städa vår stadsdel. Kampen är vår tillsammans, sa Saida Hussein Moge som tillade att hon mitt i kritiken av den otrygga situationen – och den stenhårda kritiken mot främst Sjumilaskolan – också är stolt över Biskopsgården.

De ”kloka äldre männen” brukar inte vara synliga på möten som detta, påpekade hon och tillade:

–Att de är här visar hur allvarligt läget är. Deras närvaro väcker de yngre männen, papporna.

En av de ”äldre männen”, Mansor Mohammed, bosatt i stadsdelen i snart 30 år sa:

–Det är inte bara åtta-åringen som blivit mördad. Hela området har blivit mördat.

Khadar Ismail, en ung man som är bland initiativtagarna till föräldragruppen, efterlyste ett brett samarbete mellan boende i stadsdelen och myndigheterna.

–Det behövs en mellanhand mellan hushållen och socialen. Många invandrare är rädda för socialen. Och vi behöver starta ett jäkla bra föräldraråd. Vi har redan planerat in möten med polisen. Nu ser vi början på ett nytt kapitel!

ANNONS

Gruppens mål är att bli en folkrörelse som enar alla i Biskopsgården mot våldet. Samtidigt var den etniska blandningen inte särskilt stor på mötet.

–Alla här är inte somalier, men visst, majoriteten är det, sa Saida Hussein Moge. Vi vill att alla ska komma med. Och detta är bara början.

21-åriga Hamdi Aliyare tolkade de somaliska inläggen för GP. Hon är utbildad barnskötare som jobbar i stadsdelens skolor och snart ska börja utbilda sig till förskollärare.

–Jag är här för att jag vill se förändring. Jag vill göra allt jag kan för att få till den, sa hon.

Datum för manifestationen är ännu inte bestämt. Den är tänkt att hållas inom två veckor.

Läs även: Blodbadet i Göteborg måste stoppas

Visa att du står upp mot våldet! Gå in och gilla vårFacebooksida Nu Är Det Nog

ANNONS