Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De vill hjälpa fram de goda krafterna

– Vi har behövt vara mer hemliga än vi ville från början, säger Lina Strandäng, aktiv i ett av de nätverk som med möten vill minska främlingsfientligheten i Torslanda.… Men rädd har hon aldrig varit.

GP har i flera artiklar berättat om det planerade mellanboendet i villavagnar på Lilleby Camping. I veckan inträffade en misstänkt mordbrand i en av vagnarna.

Som en av tre grundare till Torslanda Tillsammans, som arbetar för att välkomna de nyanlända, har Lina Strandäng aldrig känt sig personligen hotad eller ens mött några främlingsfientliga kommentarer ansikte mot ansikte.

– Ingen säger något rakt ut. Det är bara på nätet.
Hon berättar att initiativet från starten har mötts av kommentarer från så kallade nättroll, människor som skriver inlägg i syfte att provocera fram känslor, gräl och ofruktbara diskussioner.

Men även om initiativtagarna inte är rädda personligen har de valt att vara försiktiga. Gruppen har hand om ett så kallat Kompiskafé, där syftet är att skapa möten mellan nyanlända och Torslandaborna. 

– Vi har inte kunnat vara öppna med var vi är och när, utan uppmanat dem som vill vara med att skicka pm så att vi kan ge dem uppgifter den vägen. Vi har ju ansvar för unga personer och vill värna dem, säger Lina Strandäng.

Hon berättar att de ofta uppmanas att vara försiktiga.

– Inget har egentligen hänt, men många vi möter känner en oro.

 

Startade förra hösten

Torslanda Tillsammans startade förra hösten, när strömmen av flyktingar var som störst. Torslanda hade då inga egna nyanlända men de var en grupp som ändå kände att de borde kunna bidra på något sätt - och om inte annat ha ett nätverk klart när det var dags.
– Då startade vi kompiskaféet där vi tog emot ensamkommande som kommit till andra delar av Västra Hisingen. Det har gett många bra möten mellan människor, där några har valt att bli stödfamilj på boenden som öppnat.

I dag har Torslanda ett tiotal nyanlända på lite olika platser. På senare tid har också motståndet blivit tydligare.

– Det här sista har öppnat upp för människor att vädra främlingsfientliga åsikter. Hur många Torslandabor det egentligen rör sig om är svårt att veta. Jag tror det är en begränsad grupp.

Hon tror inte att människor har ändrat åsikter längs vägen, snarare att Lilleby har gjort det mer verkligt och då blir debatten mer öppen.

Men hon vidhåller att det främst är på nätet skepsisen och fientligheten lever.

Vad är de rädda för?

– Torslanda är ett homogent samhälle. Folk som bor här eller har valt att bo här är väldigt lika varandra. Man kan leva här, göra det mesta, utan att behöva möta så mycket annorlunda.

 

Inte intresserad av bra-eller-dåligt-debatt

Själv är Lina Strandäng inte intresserad av debatten "Bra eller dåligt att ta emot nyanlända".
– Vi kommer aldrig kunna enas om hur många eller var någonstans nyanlända ska bo. Dessutom är det redan bestämt att de ska komma hit. Nu när de är här då vill vi göra det bra. Och vi borde kunna möta dem på ett mycket bättre sätt än att elda upp villavagnar.
Hon tycker att Torslanda som en välmående stadsdel borde ha förutsättningarna.
Att hon själv aldrig mött främlingsfientligheten förvånar henne inte egentligen.
– Jag är svensk. Jättesvensk. Och jag bor själv inte alldeles i närheten av Lilleby. Jag tror det kan se annorlunda ut för andra.

Egentligen tror hon att engagemanget i frågan är ganska svalt. Att de flesta är okej med att det kommer nyanlända, men att de har alldeles för mycket annat om sig och kring sig för att engagera sig i frågan.
– Många jobbar mycket och har mycket runtomkring sig.

Lina Strandäng upplever ändå ett starkt stöd för det Torslanda Tillsammans gör.
– Hejarklacken är stor även om det inte är många som själva tar steget.
Men när någon har gjort det och kommit till ett "Kompiskafé-tillfälle", då har det enligt Lina Strandäng alltid fått en fortsättning.
– Det är ingen som kommer bara en gång. Mötena skapar alltid en känsla av att vilja engagera sig mer.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.