Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ställer upp i valet. Alva Unsgaard och Edvin Johansson är två av de över hundra ungdomar som kandiderar till Göteborgs ungdomsfullmäktige. Gratis kollektivtrafik alla dagar året om, är en viktig fråga att driva för båda.  Bild: Anna Svanberg
Ställer upp i valet. Alva Unsgaard och Edvin Johansson är två av de över hundra ungdomar som kandiderar till Göteborgs ungdomsfullmäktige. Gratis kollektivtrafik alla dagar året om, är en viktig fråga att driva för båda. Bild: Anna Svanberg

De vill föra de ungas talan

Valet till Göteborgs ungdomsfullmäktige pågår för fullt.
Gratis kollektivtrafik året om och bättre bambamat är viktiga valfrågor, tycker Alva Unsgaard, 16 år, och Edvin Johansson, 15 år – två av de som kandiderar för att få föra de ungas talan.

Alva Unsgaard går första året på Schillerskas gymnasiets teaterlinje, Edvin Johansson går i nian på Sannaskolan. Under 2018 har Edvin varit ordförande i Ungdomsfullmäktige (UF) Alva har varit ledamot. Båda vill gärna fortsätta att engagera sig och hoppas på att bli valda igen.

– Det känns bra att ha möjlighet att påverka det som kommer att bli vår stad i framtiden och den stad vi lever i nu. Frågor som rör unga ska unga vara med och bestämma om, säger Edvin Johansson.

Gratis kollektivtrafik

Gratis kollektivtrafik för barn och unga alla dagar året om, är en fråga som både Alva och Edvin har drivit och vill fortsätta kämpa för. Bättre skolmat, finns högt på Edvins prioriteringslista.

– Kvaliteten på bambamaten är väldigt ojämn. Den skola jag går nu i är nyrenoverad, har ett eget kök och god mat. På min förra skola kom färdigmat levererad och den smakade inte bra, säger Edvin Johansson.

– Mer lättillgänglig kultur, vill jag arbeta för. Till exempel om man vill gå en teaterkurs finns inte den möjligheten i så många stadsdelar. Om det finns kurser är de ofta dyra, säger Alva Unsgaard.

Hela ungdomsfullmäktige består totalt av 81 ledamöter och 20 ersättare och träffas för stormöten i kommunfullmäktigesalen fem gånger per år. Dit kommer också representanter för de olika politiska partierna i kommunfullmäktige.

Nära kontakt med politikerna

UF har även ett eget kontor med en anställd administratör i Traktören. Där träffas de unga ledamöterna och arbetar i mindre grupper. Under det gångna året har ungdomarna arbetat i fyra utskott under rubrikerna: skola, samhälle, trygghet och fritid.

Tycker ni att de vuxna politikerna lyssnar på er?

– Absolut. I våras när vi arrangerade en konferens om psykisk ohälsa bland unga, fick vi bra stöttning av flera politiker både före och efter, berättar Alva Unsgaard, som tillsammans med Lilian Helgason, höll i arrangemanget.

Intresset för frågan var stort. Det var fullsatt, 400 ungdomar kom till Folkets Hus och lyssnade på föredrag och diskuterade.

– Vi har en nära kontakt med politikerna, Vi träffar och pratar med dem i olika sammanhang och UF är ju ofta remissinstans när olika beslut ska tas, säger Edvin Johansson.

Öppet möte om demokrati

Om ett par veckor, den 28 november, arrangerar ungdomsfullmäktige ett så kallat dialogmöte på Stadsbibliotekets trappscen med start klockan 16.00. Ämnet är demokrati.

– Dit är alla, ung som gammal välkommen. Vi vill att det ska vara väldigt öppet och lätt att slinka in och vara med. Det blir demokratispaning och samtal mellan intressanta inbjudna, bland andra Elisabeth Dahlin, barnombudsmannen, säger Alva Unsgaard.

I valet till Göteborgs ungdomsfullmäktige har närmare 40 000 unga rösträtt, men det är inte alla som röstar. Totalt brukar 20-30 procent rösta i valet.

– Det beror bland annat på att stödet från samordnare ute i stadsdelsförvaltningarna varierat. I år påverkas deltagandet också av omorganisationen med den nya, övergripande grundskoleförvaltning, menar Edvin Johansson.

Fakta: Ungdomsfullmäktige

Val till 2019 års ungdomsfullmäktige pågår den 9–20 november

Alla barn och unga som bor i Göteborg och har börjat femte klass men inte fyllt 18 år får rösta, och kan också ställa upp i valet

Valet är ett personval och ledamöterna representerar stadsdelarna de bor i

Ungdomsfullmäktige består av 81 ledamöter och 20 ersättare

Här är alla kandidater:

https://www5.goteborg.se/Ungdomsfullm/Portal_Ungdomsfullm.nsf/vyVisaKandidater?OpenView&count=1000&fbclid=IwAR3D1jWzOfxZwgKvA-9Qw0sLozEjU2k5CLgmTegkJH0g2B6G4VbGfO_ZA0w

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.