16 delfinalister ska bli 7.
16 delfinalister ska bli 7.

De vill bli Göteborgs Lucia

ANNONS
|

– Hej, jag heter Linnea. Jag är 21 år och spelar teater. Nu senast spelade jag Lina i Katthult, sa Linnea Burén.

Efter en kort presentation fick luciakandidaterna sjunga både solo, första- och andrastämma, ackompanjerade av pianospel. Först själva, och sedan i grupper om tre och tre. De var noga övervakade av juryn, som bestod av fem personer. Erik Segerstedt gjorde premiär som jurydeltagare för luciakandidater.

– Det är jättekul! Men svårt, jag har lite ångest också. Fast jag har ju lite erfarenhet av det här med uttagningar sedan jag ledde en kör i teveprogrammet Körslaget, sa han.

ANNONS

Operasångerskan Elisabeth Wanngård lyfte fram hur viktigt det är att hitta en grupp som fungerar ihop och kompletterar varandra. Röstkapacitet och sångkvaliteter bedöms också. Hennes jurygranne, hårdrocksbasisten Magnus Rosén, tryckte på vikten av personligheten.

– Den spelar stor roll. Det ska vara någon som brinner för att föra fram ett budskap. Först då blir man berörd, sa han.

Juryn fick veta att Ann-Sofie älskade kladdkaka, att Jenny står i charken på Ica och att Sofia går sista året på gymnasiet. Det strålar en stjärna, Jul, jul, strålande jul och - såklart - Sankta Lucia ljöd genom lokalen. Kandidaterna fokuserade på sina framträdanden och hade svårt att svara på frågor. Men Linnea Burén hann viska snabbt hur det kändes.

– Det känns jätteroligt, men det är klart att det är en konstig och ovan situation.

Efter att ha klämt i från tårna med Nu tändas tusen juleljus så var hon inte riktigt nöjd med rösten.

– Det kändes lite torrt, sa hon.

Under veckan som gick har juryn gått igenom ansökningarna och haft intervjuer. Under helgen blev 16 kandidater sju. I mitten av november kan man börja rösta på sin favoritkandidat. Vinnaren kröns sedan på Liseberg. I november och december kommer luciatruppen att göra runt 200 besök och uppträdanden.

ANNONS

Lina Svensson, 23, från Göteborg

Sophia Atenas, 22, från Göteborg

Johanna Agnarsson, 21, från Göteborg

Linnea Burén, 21, från Borås

Elisabeth Lindberg, 23, från Ljungskile

Evelina Karlsson, 19, från Öckerö

Lova Karlsson, 21, från Göteborg

ANNONS