De vill bekämpa fördomarna

ANNONS
|

När Amira Talal satt på bussen in till stan för att träffa de andra i föreningen Salaams vänner på lördagen ställde sig en man bredvid henne. Mannen tittade på henne och sa att sådana som hon är ansvariga för vad som hände elfte september. Som övning på workshopen fick publiken komma med förslag hur man kan reagera i en sådan situation.

– Det är viktigt att man tar med sig i vardagen att man kan ingripa i sådana situationer utan att det behöver vara dramatiskt. Vi behöver stå upp för varandra, alla behöver ta ansvar för fördomarna, säger Amina Talal, som var en av ledarna för workshopen.

ANNONS

Ett fyrtiotal människor hade samlats i Oskar Fredriks kyrka för att lära sig att minska fördomar mellan kristna och muslimer. De genomförde flera övningar och diksussioner för att blottlägga sina egna fördomar och lära sig hur man hanterar andras. Hur man möts när någon inte vill skaka i hand. Hur man får någon över på sin sida, hur man kan byta roller och förstå varandra.

– Många krafter i samhället vill att vi ska tro att vi är olika, men vi är mer lika än vi tror. Det gäller att vi träffas för att kunna förstå varandra, möts man aldrig ät det lätt att fördomarna förblir starka, säger Johanna Eklund, en av ledarna av workshopen.

Salaams vänner är som är ett projekt mellan Svenska Muslimer för Fred och Rättvisa och Kristna Freds.

ANNONS