Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

De tre Vilks-åtalade frigavs

De tre män som misstänks för att ha planerat mörda konstnären Lars Vilks är försatta på fri fot. Det blev den dramatiska finalen på rättegången.

Klockan 14.15 på onsdagen var rättegången slut och chefsrådman Henrik Winman meddelade att tingsrätten inleder en särskild överläggning för att avgöra om männen ska förbli i häktet fram till domen meddelas eller om de ska släppas fria.

Efter en timma kom beskedet:

Tingsrätten har hävt häktningsbesluten. Chefsrådman Henrik Winman bekräftar för GP att männen är fria att åka hem, men vill inte berätta vad som låg till grund för beslutet.

En naturlig tolkning är emellertid att rätten inte är övertygad om att männen är skyldiga till förberedelse till mord bortom varje rimligt tvivel och att det inte finns skäl att hålla dem kvar i häkte fram till att domen tillkännages den 20 januari klockan 14.

Advokat Urban Gilborne, som försvarar en männen, 24-åringen, är mycket lättad när han får beskedet av GP.

- Det är jätteglädjande. Jag hade hoppats på det för min klients och hans familjs skull, men man vet ju aldrig.

I slutet av rättegången upprepade flera av männen att de är oskyldiga: Den ene 26-åringen sa:

– Jag hade ingen kniv på mig på Röda Sten. Kniven hade jag lagt undan i föreningslokalen. Det fanns en hotbild mot min familj.

Han sympatiserar inte med de radikala islamisterna som förespråkar våld, intygade han. Att han sökte information på nätet var inte konstigt. Det var i upplysningssyfte och en självklar rättighet.

- Det är inte brottsligt, sa mannen som berättade hur sällan han har fått träffa sin dotter under tiden i häktet.

Den andre 26-åringen sa:

– Vi har blivit utsatta för en rädsla för att stoppa terrorismen. Jag känner mig väldigt orättvist behandlad av åklagaren och säkerhetspolisen. Jag är väldigt förvirrad av detta.

– Vi sitter här för att vi är muslimer.

Det var på onsdagsförmiddagen som den sista rättegångsdagen inleddes. Ett stort antal medier fanns på plats och trycket från allmänheten var hårt.

Säkerhetssalen räckte inte till och från en annan sal fick åhörare följa ljud och bild från säkerhetssalen. Efter personalia om de tilltalade, bland annat att samtliga förekommer i polisens belastningsregister, inledde åklagaren Agnetha Hilding Qvarnström sin slutplädering.

Hilding Qvarnström sa att Lars Vilks utsatts för över 150 hot sedan han gjorde sina Mohammedteckningar. Som inspiarationskälla åberopade hon bland annat den radikala tidningen Inspire och uttalanden från Al Shabaab med uppmaning att döda Vilks som genom sin konst kränkt Islam.

Hon tog även upp hur männen försökt hyra en bil (läs flyktbil) med ett förfalskat, brittiskt körkort, att de sökt information om och frågat efter Lars Vilks och att de grips med knivar på sig.

Åklagaren framhöll också upp de anteckningar som polisen funnit. De handlar, enligt hennes tolkning, om en brottsplan: om vägar till och från Röda Sten, om att memorera byggnaden och att lägga leksakerna utanför; leksakerna ärm hävdar åklagaren , är en omskrivning för knivarna.

– Jag menar att det är knivarna, sa hon.

På frågan om det spelar någon roll att Vilks inte var på Röda Sten, svarade åklagaren nej.

– Lars Vilks ska dödas vid någon tidpunkt när det går att genomföra. De tre har agerat gemensamt och i samförstånd och hade en brottsplan.

Hilding Qvarnström yrkade på att de tre döms för att ha planerat mörda, alternativt stämpling till mord, och att de bör dömas till fängelse i minst tre år.

Att brottet också kunde ses som ett angrepp på Lars Vilks grundlagsskyddade yttrandefrihet höjer straffvärdet ansåg hon.

Advokat Ulf Ahlstedt pläderade för sin klient, en av 26-åringarna:

– Det finns inget stöd för att Lars Vilks skulle besöka Röda sten, sa han och citerade Lars Vilks blogg.

– Det finns inte heller bevis för att min klient gemensamt och i samförstånd med någon planerat döda Vilks, fortsatte han och avfärdade åklagarens bevisning på punkt efter punkt.

Uttalanden av självmordsbombaren Taimour Abdulwahab och av den terrorstämplade organisationen al Shabaab är inte relevant i målet, enligt advokat Ulf Ahlstedt.

Försöket att hyra en bil, närvaron vid Röda Sten - allt har en förklaring och tagits ur sitt sammanhang, menade han.

– Den påstådda brottsplanen är märkligt ytlig och framför allt har den inte följts.

– Han hade kniv, men det var för att kunna försvara sig.

Telefonavlyssningarna avfärdade advokaten som osäkra och otydliga och underströk att hans klient varit avlyssnad sedan 21 juli. Varför vet han inte, det är hemligt utom att misstanken gäller förberedelse till terroristbrott och allmänfarlig ödeläggelse.

– Det vore intressant att veta varför, det har ju i varje fall inget med Vilks att göra, sa Ulf Ahlstedt.

– Det finns under alla dessa avlyssnade samtal inte något som konkret avslöjar någon mordplan, slog han fast.

Advokaten lyfte fram det betydande utrymmet för misstag och påminde om den "kortslutning" som säkerhetspolisen drabbades av när oskyldiga greps efter ett påstått bombhot i Göteborg förra året.

– Åtalet ska ogillas och min klient ska friges, avslutade Ahlstedt.

24-åringens advokat Urban Gilborne tog vid.

- Min klient har inte ens kunna beslås med att han känt till att Vilks skulle komma till Röda Sten. Han var där för att fika.

Gilborne hävdade att ingenting tyder på att de anteckningar åklagaren åberopat skulle vara en brottsplan. Han tillade att ett intresse för Lars Vilks inte betyder att hans klient haft avsikt att skada honom.

Indiciekedjan är svag, underströk Gilborne som också yrkar på att åtalet ogillas och att hans klient försätts på fri fot.

Advokat Eva Henriksson pläderade för sin klient, även han 26 år gammal:

– Han har talat om kniv, det är inte konstigt. Det är inte uppgifter som leder till Lars Vilks, sa hon och avfärdade även hon åklagarens alla indicier.

– Jag anser att åtalet ska ogillas och att han ska försättas på fri fot.

Och så blev det.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.