De tillverkar material till våra sjukhus

ANNONS
|

Ritsch! Sjuksköterskan river upp sterilförpackningen och plockar fram glänsande rena instrument. Bakom det blanka stålet gömmer sig en smutsig historia.

Redan 2007 beskrev Sida-finansierade granskningsorganet Swedwatch usla arbetsförhållanden i Pakistan, där en stor del av den västsvenska sjukvårdens saxar, tänger, peanger och pincetter tillverkas. Kritiken gällde bland annat användning av cancerframkallande kemikalier, felaktig eller obefintlig skyddsutrustning, löner under lagstadgad minimilön och barnarbete.

I en uppföljande rapport visar nu Swedwatch att det mesta är sig likt i Sialkot, en nedsmutsad industristad med tusentals småföretag som försörjer hela världen med enklare kirurgiska instrument.

Kristina Areskog Bjurling, researcher på Swedwatch, beskriver arbetsmiljön:

- Öppna kar med kemikalier, arbetare som utan skyddsutrustning doppar händerna i frätande vätskor, folk som sitter på golvet med slipmaskiner och i bästa fall har en bomullsmask för ansiktet. En mask som är meningslös eftersom den släpper igenom det farligaste metalldammet.

ANNONS

Enligt Kristina Areskog Bjurling är det dessutom "ett bekant faktum" att barnarbete förekommer hos underleverantörer i andra och tredje ledet.

Villkoren som råder i Sialkot strider mot den uppförandekod som de svenska landstingens leverantörer har att rätta sig efter. Stockholms läns landsting valde därför nyligen att inte förlänga avtalen med Partilleföretaget Instrumenta, en av Sveriges största leverantörer av enklare kirurgiska instrument.

Västra Götalandsregionen hotar att göra detsamma.

Under arbetet med 2007 års rapport ville Swedwatch ställa frågor till Instrumentas styrelseordförande Lars Juhlin. "Av konkurrensskäl" vägrade denne då att låta sig intervjuas, men skriftligen hävdade företaget att produkterna man sålde kom från fabriker med "gott renommé" i USA och Europa. En sanning med modifikation, skulle det visa sig.

Konkurrenten Sunnex Tillquist tog rapporten och kritiken på större allvar och fick sin pakistanska tillverkare att genomföra vissa förbättringar för anställda hos underleverantörerna.

- Han hävdade förstås att det kostade pengar, vilket gjorde att vi inte längre kunde köpa in produkterna till konkurrenskraftiga priser, berättar Sunnex Tillquists verksamhetschef Mats Weibull.

1I upphandlingen 2008 valde därför Stockholms läns landsting (SLL) att i stället köpa från Instrumenta.

- Vår pakistanska partner blev förstås besviken, säger Mats Weibull. Han hade tillmötesgått oss och landstinget och resultatet blev att han missade beställningen.

ANNONS

Instrumenta påstod att man följde landstingens uppförandekod. För att kontrollera detta beställde SLL i fjol en ny rapport från Swedwatch.

Nu medger Instrumenta att man, precis som konkurrenterna, sedan länge köper enklare kirurgiska instrumenten från Pakistan.

Swedwatch visar också att företagets huvudleverantör i Sialkot bryter mot landstingens krav, och att anställda hos underleverantörer i andra och tredje ledet arbetar under än sämre villkor vad gäller lön, arbetstider och arbetsmiljö.

Mats Weibull på Sunnex Tillquist vill slippa oschysst konkurrens, men medger samtidigt att uppförandekoden är svår att leva upp till:

- Följer man leverantörskedjan till slutet är risken att man hamnar i en kinesisk kolgruva. Men det gäller att i ord sätta tryck på leverantörerna så att de förstår att våra kunder tar det här på stort allvar, säger han.

Om du lägger en offert i dag, är du då säker på att konkurrenterna inte slirat på sanningen?

- Helt övertygad skulle jag inte vara, säger Mats Weibull.

Swedwatch har inte kunnat visa att Instrumentas underleverantör använder barnarbetare, men enligt Kristina Areskog Bjurling finns det en "generell risk" för barnarbete när man kommer några steg ned i leverantörskedjan.

ANNONS

Även Västra Götalandsregionen ser nu över avtalen med Instrumenta.

- Vi tummar inte på uppförandekoden, säger VG-regionens servicedirektör Stig Fihn. Vi vill veta vilka åtgärder Instrumenta vidtar för att förbättra förhållandena i Pakistan.

Regiondirektör Johan Assarsson instämmer:

- Om inte Instrumenta lever upp till våra krav så kommer företaget inte längre att vara leverantör till oss, säger Assarsson. Här finns inget utrymme för kompromisser.

Swedwatch rekommenderar landstingen att prioritera leverantörer som följer uppförandekoden – även om det innebär ett högre pris.

- Handeln är jätteviktig för de här länderna. Vi vill motverka den första reaktionen, att inte köpa från Pakistan, säger Kristina Areskog Bjurling.

Svenska landsting handlar den här typen av varor för omkring sex miljoner kronor årligen. Men det är inte givet att landstingen accepterar högre priser därför att leverantörerna tar större socialt ansvar i exempelvis Pakistan.

Stig Fihn:

- Det blir en intressant fråga att hantera. Jättesvår. Men jag är inte säker på att det ska behöva vara prisdrivande. Företagen där borta kan ju rationalisera och jobba på annat sätt.

Instrumenta Diagnostiska och Kirurgiska AB ägs till lika delar av Lars Juhlin (styrelseordförande) och Fredrik Landsberg (vd).

Förutom de båda ägarna arbetar nio personer i bolaget.

Enligt den senaste offentliga årsredovisningen (år 2008) var omsättningen närmare 43 miljoner och resultatet efter finansnetto drygt 8 miljoner.

Ägarna tog 2008 ut sammanlagt 3,6 miljoner i aktieutdelning, 1,9 miljoner i lön och 0,7 miljoner i pensionsavsättningar, summa 6,2 miljoner kronor.

Åren 2005-2008 gjorde bolaget ett sammanlagt resultat efter finansnetto på drygt 22 miljoner kronor och gav ägarna 8,3 miljoner i aktieutdelning.

Styrelseordförande Lars Juhlin uppger att lönsamheten är fortsatt "stabil" även 2009 och 2010.

Uppförandekoden som tillämpas av de svenska landstingen innebär bland annat:

• att mänskliga rättigheter ska respekteras,

• att varken tvångs- eller barnarbete får förekomma,

• att anställda ska ha lägst nationellt lagstiftad minimilön,

• att fackligt arbete ska respekteras,

• att anställda ska ha tillgång till relevant skyddsutrustning,

• att företagen ska vara aktsamma om miljön, och

• att landstingen har rätt att kontrollera om leverantören lever upp till koden.

Kraven gäller vid upphandling av textilier, handskar, operationsartiklar, förband, instrument och rostfria sjukvårdsartiklar samt sprutor och kanyler. Uppförandekoden ska följas av såväl landstingets leverantörer som dessas underleverantörer.

ANNONS