De tar sista chansen att komma in på gymnasiet

Niondeklassaren Medina saknade ett enda betyg för att komma in på gymnasiet. Nu pluggar hon matematik medan kompisarna har sommarlov.

ANNONS
|

Lärarna Amara Salloum och Honnia Hama i ett klassrum på Bergsjöskolan.
Läraren Honnia Hama går igenom sannolikhetslära med ett gäng niondeklassare som fått underkänt i matematik. Bild: Stefan Berg

I veckan fick tiotusentals niondeklassare i Göteborgsregionen besked om var de kommit in på gymnasiet. Flera tusen ungdomar blev utan plats, eftersom de saknar behörighet för att läsa vidare på de nationella programmen.

En av dem var Medina på Bergsjöskolan. Hon har varit sjuk under vårterminen och missat många lektioner. När skolan slutade hade hon godkända betyg i allt förutom matematik.

Fördelen med lovskola är att man kan få egentid med lärarna. Försteläraren Sabat Arif går igenom några svåra mattetal.
Fördelen med lovskola är att man kan få egentid med lärarna. Försteläraren Sabat Arif går igenom några svåra mattetal. Bild: Stefan Berg

LÄS MER:Melvin får rätt – mot kritiserade skolvalet i Göteborg

Därför har hon tillbringat de senaste två veckorna i ett sommarvarmt klassrum på Bergsjöskolans övervåning. Medina tycker att det är lättare att lära sig på sommarskolan.

– På sommaren har lärarna verkligen tid att hjälpa till. De satsar på att vi ska klara oss och har mer fokus på varje elev, säger hon.

ANNONS

Har undervisning på alla lov

Alla elever i årskurs åtta och nio som riskerar att missa kunskapskraven för yrkesprogrammet på gymnasiet har rätt till lovskola. Undervisningen är helt frivillig och upp till varje rektor att bestämma vilka som ska få gå. Bergsjöskolans rektor Monzer El Sabini tycker att lovskola är ett bra komplement till den vanliga undervisningen.

– Lovskola är bra för att de kan koncentrera sig på ett enda ämne. I vanliga fall har de sexton ämnen att fokusera på, säger han.

Rektorn Monzer El Sabini är glad att eleverna vill komma till skolan på sin fritid: ”Om de bara går hit i två veckor så kan de slippa att gå om ett helt år”.
Rektorn Monzer El Sabini är glad att eleverna vill komma till skolan på sin fritid: ”Om de bara går hit i två veckor så kan de slippa att gå om ett helt år”. Bild: Stefan Berg

LÄS MER:Skolorna i Göteborg blir större

Bergsjöskolan har frivillig undervisning på alla lov. Den här sommaren har 15 högstadieelever nappat. Genom åren har extraundervisningen bidragit till att allt fler elever på Bergsjöskolan går ut med godkända betyg.

För fyra år sedan hade bara 18 procent av Bergsjöskolans elever godkänt i alla ämnen när de lämnade grundskolan. Idag är siffran 54 procent. Efter sommarskolan kommer andelen att stiga lite till.

– Många har lyckats läsa upp ett betyg och kommer kunna gå på den gymnasieskola de önskat. Andra har inte klarat proven och är såklart väldigt ledsna, säger Monzer El Sabini.

Den sista dagen på lovskolan var liberalernas kommunalråd Helene Odenjung på besök och blev berörd av ungdomarnas berättelser.

– Det här är en otroligt viktig insats, särskilt i år när många halkat efter på grund av corona, säger hon.

ANNONS

Vill bli sjuksköterska

I torsdags skrev Medina sitt viktiga matteprov. Hon fick tillräckligt många poäng och lämnar nu Bergsjöskolan med godkända betyg. Förhoppningen är att komma in på vård- och omsorgsprogrammet på Katrinelundsgymnasiet. I framtiden vill hon jobba som sjuksköterska, berättar hon.

– Men nu ska jag bara njuta av sommarlovet!

LÄS MER:Coronapandemin har påverkat gymnasievalet

Lovskola

Sommarundervisning ska erbjudas alla elever i årskurs 8 och 9 som riskerar att inte nå kunskapskraven för yrkesprogrammet på gymnasiet.

Det betyder att eleven ska ha minst betyget E i åtta ämnen, och det inkluderar svenska/svenska som andraspråk, engelska och matte.

Lovskolan brukar hållas i juni och ska bestå av minst 50 undervisningstimmar. Det är frivilligt att delta.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS