"De sviker oss igen"

ANNONS
|

Varför är du upprörd?

- När regeringen tillsatte en utredning, vanvårdsutredningen, gav de hopp åt alla oss tusentals människor som blivit omhändertagna i socialtjänsten och placerade på barnhem och fosterhem där vi råkade riktigt illa ut med svek, lögner, misshandel, tortyr och sexuella övergrepp. Äntligen skullevi skulle få återupprättelse, vår heder och människovärdet tillbaka ochde djävlar som kränkte oss skulle få sitt straff.

- När de säger nej till skadestånd/ersättning så ger det en signal från samhället att det är okej att begå övergrepp på barn, speciellt de som är i samhällets vård.De tar inte ansvar för sina handlingar och de låta förövarna gå fria.

ANNONS

- De svek oss då, de sviker oss igen. Därför är jag både arg och besviken.

Varför tror du att regeringen sade nej till utredningens förslag om kompensation till de fosterbarn som utsatts för övergrepp?

- Jag är faktiskt riktigt förvånad. De lägger ner massor av pengar på en fem år lång utredning, 1 000 intervjuer med människor som farit illa, utredningen kommer fram till att det är en självklarhet att vi ska få en ursäkt, ekonomiskt ersättning men också en plan för framtiden.Argumentet att det är svårt att dra en gräns från vilket år man ska sätta skadeståndet, förstår jag inte.

- I Norge, Island, Irland, Kanada och Australien har de gått att komma överens. Varför skulle det vara svårare i Sverige?För mig är det hur enkelt som helst, skadar man en individ ska förövaren straffas och offret ersättas, ekonomiskt, rättsligt och den ska få allt stöd den kan för att komma tillbaka in i samhället igen.

Varför är det så viktigt med ett ekonomiskt skadestånd, hur ska pengar kunna hjälpa?

- Moraliskt bör staten ta på sig ett ekonomiskt ansvar för de skador som staten åsamkat, såsom sveda, värk men också ekonomiska skador. Inga pengar i världen kan ersätta minnena av övergreppen men erfarenheter från de andra länderna visat att ekonomisk hjälp gör det lättare att få en försoning.Skadeståndsrätten är ett verktyg man använder när någon kränker en annan; Oskyldiga som suttit i fängelse, blodtransfusioner som gått fel, tvångssteriliseringar, misshandel och så vidare.

ANNONS

- Logiken bör vara: skadar du nån bör du också betala för det.Men när det gäller barnhem och fosterbarn som blivit torterade, misshandlade, kränkta och våldtagnai samhällets vård,vill de smita undan. Kanske för att det känns så längesen... men det är inte längesen, jag fick senaste igår, när min son sprang mellan väggen och elementet, en minnesbild när jag själv satt fastspänd vid ett element och fostermamman åkte och handlade i några timmar. Jag var 3 år.

- Visst, det hände för 40 år sen, men minnen och smärtan lever kvar.

- Skadeståndet är också en viktig markering för framtiden om att det kommer kosta de institutioner, HVB-hem och fosterhem som inte sköter sig. Samhället ska säga: "Vi kanske svek er en gång i tiden, men med ett ekonomiskt hot så hoppas vi det inte sker igen".

Efter barn-och omsorgsminister Maria Larssons (KD) besked i söndags tvekar nu Fredrik Reinfeldt i frågan, vad tror du att de beror på?

- Jag tror att de nu vacklar för att de inser att beslutet är känslokallt, hänsynslöst och ologiskt.Regeringen har fått kritik för att ha en hård och rå människosyn där de sparkar på de svagaste i samhället. Detta beslut går helt i linje med den bilden.

ANNONS

- Politierna underskattade svenska folkets sociala engagemang för den här frågan. Vi är ett humanistiskt, liberalt och inkännande folk. Vi värnar om de som har det svårt. Brutal egoismen föraktas. Jag vet, genom mina föreläsningar, vi alla de mail, via alla telefonsamtal från folk vilket stort hjärta svenska folket har.

Du har själv varit barnhems- och fosterbarn, varför har det gått bra för dig i vuxenlivet?

- Det är en av de vanligaste frågorna jag får efter att folk har hört min historia eller läst min bok "kriget är slut". Vi som är maskrosbarn vi är få, det är få som klarar att bryta sig loss från sina sociala bojor. Jag tror att en inre styrka i kombination med att jag var tvungen att bli vuxen redan som 3-åring då jag tog hand om min mor och bror. Jag bodde på tre barnhem, fyra fosterhem och bytte skola 9 gånger på 11 år.

- Alla de svek, lögner och fysisk skit jag gått igenom har givit en stark revanschlust och jag insåg tidigt att jag ville bli nåt, göra nåt, skapa nåt. När jag kom till fosterfamiljen Alling och hittade till teatern så bestämde jag mig för att min historia och samhällets svek inte ska bli en belastning utan en styrka.

ANNONS

- Jag är och kommer alltid vara en glad skit och kommer aldrig låta bitterheten ta över, det ligger liksom inte för mig.

- Men jag anser att rätt ska vara rätt när det gäller att ta ansvar för sina handlingar och ersätta de som ersättas bör. Det gör man inte genom att svika sitt moraliska ansvar.

Upprättelseutredningen föreslog en process bestående av tre delar: Ett erkännande av det som hänt och en ursäkt, kompensation till de som utsatts och åtgärder för att förhindra att det sker igen.

De utsatta ska få en ursäkt från "högsta politiska nivå". En ceremoni där företrädare för regeringen deltar bör ske så snart som möjligt.

Ersättningen på 250 000 kronor ska vara skattefri och ges till de som utsatts för allvarliga försummelser eller övergrepp.

En särskild nämnd ska pröva ansökningarna och en myndighet ska inrättas för att ta hand om alla ärenden.

Källa: Upprättelseutredningen (TT)

ANNONS