De sliter med corona men får skjuta upp semestern – utan ersättning

Läkare, sjuksköterskor, och undersköterskor på Sahlgrenska Universitetssjukhus som sliter under coronapandemin får se sin semester uppdelad och framflyttad till september. Men de får ingen extra ersättning för besväret.
– Personalen är bedrövad. Alla som arbetar i sjukvården gör det för att de vill hjälpa, att det känns viktigt. Men de är fruktansvärt trötta nu, säger Ilja Laesser på Västra Götalands Läkarförening.

ANNONS
|

De jobbar stenhårt. Långa pass i tung skyddsutrustning, med risken att själva bli smittade av coronaviruset. Det handlar om undersköterskor, sjuksköterskor, läkare och ambulanspersonal som hyllas som hjältar.

"Vi får mat, godis och läsk från företag och det är en jättefin tanke. Men det vi behöver mest är struktur och bättre löner."

"Det är ovant att jobba i skyddsutrustning. Det är varmt och man hör ingenting i visiren."

Så lyder några röster inifrån Sahlgrenskas akut- och intensivvårdsavdelningar.

Men med bara veckor kvar till sommaren har personalen på universitetssjukhuset på Sahlgrenska, Östra och Mölndal, fått beskedet att det på grund av coronapandemin inte kan garanteras fyra veckors sammanhängande semester i sommar.

ANNONS

Ambitionen är istället tre veckors sammanhängande semester, enligt ett internt informationsbrev GP har tagit del av.

– Det här är inte acceptabelt.

Så säger Lotta Björck på Kommunal. Undersköterskorna hon representerar är trötta och slitna av de senaste månadernas övertidsarbete. Framförallt dem som har jobbat med coronapatienter.

– De är arga, upprörda, vissa säger att de säger upp sig, andra att de inte orkar mer och kommer gå in i sjukskrivning. Jag har inte hört någon som är nöjd.

– Alla förstår att vi lever under situation vi aldrig har gjort tidigare, men man håller till en viss gräns.

Ingen ersättning i år

"Pengar ska inte, de får inte och de kommer inte att vara ett problem i kampen mot covid-19." Så sade socialministern Lena Hallengren (S) på en presskonferens i mitten av mars, med anledning av pressen på vården under pandemin.

Men för sjuksköterskorna på Sahlgrenska universitetssjukhus har det blivit tvärtom. Tidigare år har de fått en extra ersättning för att flytta på semestern. Men inte den här sommaren, eftersom arbetsgivaren förlänger huvudsemesterperioden till september - trots protester från fackförbunden.

– Nu görs samma förflyttning, men de får inte en spänn. Nu kan man alltså få sin semester tvångsförflyttad. Man kan undra om de gör såhär för att spara pengar, säger Matilda Eriksson, förtroendevald på Vårdförbundet.

ANNONS

LÄS MER:Ärliga berättelserna om verkligheten i vården under corona

Hon säger att personalen på intensivvården och infektion sliter ovanligt hårt just nu, att beskedet kommer med kort varsel och att de inte kommer att få samma möjlighet till återhämtning.

– De känner sig också utnyttjade och åsidosatta. För en del kan det också tolkas som dubbelmoral. Det skojas om att man inte kan betala sina matkassar med applåder. Alla pratar om hur viktiga vi är, men vad gör man åt det? säger hon.

Matilda Eriksson, förtroendevald på Vårdförbundet, saknar en uppskattning av hur mycket personal arbetsgivaren anser behöver vara kvar i tjänst i sommar och menar att det borde ligga som grund för semesterplaneringen.
Matilda Eriksson, förtroendevald på Vårdförbundet, saknar en uppskattning av hur mycket personal arbetsgivaren anser behöver vara kvar i tjänst i sommar och menar att det borde ligga som grund för semesterplaneringen. Bild: Privat

Enligt informationsbrevet ska varje chef ska göra en bedömning av hur semestern bäst läggs och nu finns det verksamheter där ingen får fyra veckors sammanhängande semester, enligt fackförbunden.

– Det har även hänt på avdelningar där man tidigare ansett att man fått ihop semestrarna. Men istället har man nu rivit upp den gamla planeringen, säger Matilda Eriksson.

LÄS MER:Sjuksköterskorna rädda för att berätta om problemen

Viss personal har också fått veta att de kanske bara får två sammanhängande semesterveckor i taget.

– Förutom att det finns forskning som visar att man inte kommer ner i varv på två veckor gör det en hel del med de här personerna känslomässigt. Här står de och tar övertidspass, de kan inte ta av sig skyddsutrustningen, hinner inte ta pauser, och nu får de inte ordentlig semester.

ANNONS

Tufft läge hela hösten

Även läkarna får se sin semester uppsplittrad och uppskjuten. Ilja Laesser, ordförande för sektion Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götalands Läkarförening, säger att läget är exceptionellt, men att arbetsgivaren istället borde försöka lösa situationen på frivillig basis, och betala ut ersättning till den som flyttar på sin semester.

– Personalen är bedrövad. Alla som arbetar i sjukvården gör det för att de vill hjälpa, att det känns viktigt. Men de är fruktansvärt trötta nu. Det blir en känsla av uppgivenhet, man kan förstå att alla inte kan få sammanhängande semester, men då skulle man få kompensation för det.

Ilja Laesser är ordförande för sektion Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götalands Läkarförening.
Ilja Laesser är ordförande för sektion Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Västra Götalands Läkarförening. Bild: Privat

Hon säger att det är de som arbetat allra hårdast hela våren som nu löper störst risk att inte få sin sammanhängande semester.

– Allmänheten tycker att situationen har lugnat ned sig lite. Men det har inte lugnat sig i vården, det är betydligt fler patienter inlagda än vanligt. Det är fortfarande väldigt tufft och att arbeta långa pass i skyddsutrustning är uttröttande.

Ilja Laesser tror att den hårda belastningen på vården kommer att hålla i sig under hösten.

– Jag tror att vi kommer att se konsekvenser av detta nästa år också. Vi kommer fortsatt ha covid-patienter, samtidigt har viss planerad vård skjutits framåt. Operationer som kunde skjutas upp tidigare kanske inte kan göra det längre i slutet av maj, säger hon.

ANNONS

Förra veckan beslutade Västra Götalandsregionen att förhandlingsmandatet när det gäller ersättningar dras tillbaka från sjukhusledningarna. Nu ligger det på regionen istället och Ilja Laesser hoppas på en öppning.

Inga svar på GP:s frågor

GP har sökt Sahlgrenska Universitetssjukhusets ledning för svar på varför inte personalen får någon ersättning, varför huvudsemesterperioden förlängs, och hur de ser på risken att det blir ohållbart för personalen att inte få sammanhängande semester.

Som svar skriver istället Maria Aleniusson, HR-direktör, Sahlgrenska Universitetssjukhuset i ett mejl, via pressekreteraren:

"Vi gör vårt yttersta för att hitta lösningar där medarbetarna kan få sin välförtjänta vila med sammanhängande semesterveckor samtidigt som vi säkerställer att patienterna får den vård de behöver. Vi har full förståelse och respekt för att medarbetare är trötta, många har jobbat hårt länge och gjort ett fantastiskt jobb. Sahlgrenska Universitetssjukhuset har hittills vårdat över 1000 patienter med covid-19."

LÄS MER:Så suddade coronaviruset ut den svenska byråkratin

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS