De ska garanteras fasta jobb

Göteborg ska ha Sveriges starkaste anställningstrygghet. Det lovar Socialdemokraterna om partiet lyckas behålla makten. Samtidigt lägger partiet fram en garanti för fasta anställningar.

ANNONS

Det var under ett frukostmöte för medlemmar i fackförbundet Kommunal Väst som kommunstyrelseordföranden Ann-Sofie Hermansson (S) presenterade löften om hur partiet vill stärka arbetsrätten om de tar makten efter valet.

Genom ett handslag med Kommunal Västs ordförande Anna Skarsjö lovade kommunalrådet att alla elever som är bosatta i Göteborg som har godkända betyg och praktik från gymnasiets omvårdnads- och barnskötarprogram ska bli erbjuden en fast tjänst inom tre månader.

– Vi behöver verkligen rekrytera i Göteborgs stad, då behöver vi fler unga människor, säger Ann-Sofie Hermansson.

– Det här höjer statusen på våra yrken. Jag tror att det blir en jättesporre, säger Anna Skarsjö.

ANNONS

"Behöver folk som känner arbetsglädje"

Men det är redan lätt för de här grupperna att få ett jobb, problemet är att det är svårt att rekrytera och behålla sin personal, enligt det moderata kommunalrådet Jonas Ransgård.

– Om alla som uppfyller kriterierna redan får jobb är det inte ett attraktivt löfte. Vi måste vara en modern attraktiv arbetsgivare som använder oss av digitaliseringen fullt ut, med löneutveckling för den som har erfarenhet och är duktig, säger han.

Ann-Sofie Hermansson lovar också att ingen välfärdsarbetare ska ha anställningsformen "allmän visstid" om fyra år och att maximalt fem procent av anställningarna ska vara timanställningar.

Det var Alliansregeringen som 2007 införde allmän visstid, som innebär att du kan vara anställd i två år utan att bli tillsvidareanställd. I maj stod det klart att S nationellt går till val på att avskaffa allmän anställningsformen.

– Göteborgs stad behöver folk som känner arbetsglädje, yrkesstolthet och trygghet. Det spelar roll för kvaliteten på det man ska utföra, säger Ann-Sofie Hermansson.

Det är främst personalen på förskolan, inom hemtjänsten och stödassistenter i funktionshinder som har de här anställningarna idag, enligt Anna Skarsjö. Hon säger att det här är frågor som Kommunals medlemmar har slitit hårt för och att S-löftet är unikt.

ANNONS

– Om man inte är trygg på sin arbetsplats blir man också tyst. Man ställer inga löneanspråk, diskuterar inte arbetsmiljön, säger inte ifrån om man blir utsatt för något på arbetsplatsen, man pratar inte om vilket schema man har, för när som helst kan anställningen upphöra, säger hon.

Ska täcka upp under arbetstopparna

Jonas Ransgård (M) säger att timanställningar är ett sätt att täcka upp för arbetstoppar på morgonen och kvällen inom exempelvis äldreomsorgen.

– Det är svårt att ersätta med fasta anställningar, det innebär delade turer. Ska vi dessutom undvika delade turer, måste vi anställa folk som inte har så mycket göra, det blir väldigt dyrt.

Vad tycker du om förslaget att staden inte ska hålla sig med anställningsformen "allmän visstid"?

– Det kan man titta på. Men vi jobbar i första hand för göteborgarna, och om de äldre ska få välja utförare i hemtjänsten måste vi också ha flexibilitet. Då kan man nog ha behov av en del sådana anställningar, säger Jonas Ransgård.

Så de allmänna visstidsanställningarna behövs som en konsekvens av valfriheten?

– Det är en del i det. En annan är att antalet göteborgare i olika åldrar varierar. Samtidigt har vi ett avtal om att den som är fastanställd i kommunen inte ska bli uppsagd. Då behövs ett annat sätt för att hantera variationerna.

ANNONS

Jonas Ransgård säger att han gärna träffar företrädare för Kommunal och andra fackförbund för att diskutera hur de kan förbättra villkoren i välfärden.

– Om jag vore medlem i Kommunalarbetarförbundet skulle jag vilja att mina företrädare pratar med alla partier, snarare än med ett enskilt parti, några dagar före valet. Är det medlemmarnas eller partiets intressen de för?

ANNONS