Bilfria söndagar är ett förslag i den rödgrönrosa budgeten
Bilfria söndagar är ett förslag i den rödgrönrosa budgeten Bild: Anders Ylander

De rödgrönrosa vill lyfta innerstaden med bilfria söndagar

Alliansens föreslog nyligen utökade p-möjligheter i centrala staden för att lyfta innerstaden. Nu föreslår de rödgrönrosa bilfria söndagar för att åstadkomma samma sak.

ANNONS

Bilfria söndagar är ett förslag i den rödgrönrosa budgeten som presenterades under måndagen.

Tanken är att blåljus och färdtjänst och annat nödvändig trafik ska rulla som vanligt, men att privatbilister som vill in till staden får ställa bilen hemma på söndagar.

– Vi vill få göteborgarna att andas ren luft och inte påverkas av buller, utan kunna vistas i staden och gå på restaurang och caféer utan den störningen. Så att det blir en trevligare och mer attraktiv miljö att komma till Göteborg, säger Karin Pleijel, kommunalråd (MP).

Bild: Petter Trens

Andra städer gör samma sak

Hon påpekar att flera andra städer i Europa går i den här riktningen, som Haag och Oslo.

ANNONS

– För att vi ska tänka klokt med den begränsade yta vi har är det en bra sak.

LÄS MER:Så vill alliansen göra innerstaden mer levande

Nyligen presenterade den styrande alliansen sina tankar för att lyfta innerstaden. En del handlade om att utöka parkeringstiden på de platser där det i dag är tio minuter till trettio minuter, för att underlätta för personer som vill ta bilen in till centrala staden. Alliansen vill också ge trafiknämnden i uppdrag att göra en översyn av p-möjligheterna i centrala staden, av samma skäl.

Olika syn på trafikfrågorna

Styret och oppositionen har alltså helt olika sätt att se på bilens vara eller inte vara i innerstaden.

En syn som också går igen i andra budgetförslag. Alliansen tog under året bort subventionen på periodkort i kollektivtrafiken. Det vill de rödgrönrosa lägga 80,5 miljoner kronor på att återinföra. Alliansen har också tagit bort sommarlovskorten för skollediga barn och unga. Det vill de rödgrönrosa lägga 25 miljoner kronor på att återinföra.

LÄS MER:De rödgrönrosa vill finansiera satsningar med höjd skatt

Ett led i omställningen

Båda partigrupperna har dock tankar på att införa miljözoner för lätta fordon.

Stina Svensson, gruppledare (FI), ser förslaget om bilfria som ett led i att ställa om och minska privatbilismen.

– Vi ser ju stora problem i dag med att trafiken korkar igen i innerstaden. Vi vill ha ett Göteborg där människor kan vistas, snarare än privatbilister.

ANNONS
comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS