Stadsdelen Centrum styrs med en alliansbudget, men mål och inriktning styrs av de rödgrönrosa efter det att Socialdemokraterna anslutit sig till dem.
Stadsdelen Centrum styrs med en alliansbudget, men mål och inriktning styrs av de rödgrönrosa efter det att Socialdemokraterna anslutit sig till dem. Bild: Olof Ohlsson

De rödgrönrosa styr inriktningen i Centrum

Socialdemokraterna anslöt sig till sina gamla samarbetspartier i SDN Centrum. Nu ska ett rödgrönrosa mål- och inriktningsdokument styra stadsdelen under 2019.

ANNONS

Under tisdagen fattade stadsdelsnämnden Centrum beslut om mål- och inriktningsdokument för 2019. Stadsdelen styrs sedan årsskiftet av Alliansen – men då de endast sitter på tre av elva ordinarie platser i nämnden måste de lita på andras stöd för att få igenom sin politik.

Och det fick de alltså inte i den här frågan. Efter votering gick förslaget från V, MP och Fi igenom, med 5-4. Detta sedan Socialdemokraterna röstat med V, MP och Fi och Demokraterna lagt ned sina röster.

– Det är sådant som händer när man inte har majoritet, säger nämndens ordförande Kent Vahlén (L).

Likt den gamla gemensamma politiken

Aslan Akbas (S) säger att hans parti fattade sitt beslut efter det att de läst de två dokumenten.

ANNONS

– Förslaget från de rödgrönrosa var ganska likt det vi skrev tillsammans i höstas. Så vi fann att det låg mest i linje med det vi tycker, säger han.

Något speciellt som fällde avgörandet?

– I första hand tänker vi på Jämlikt Göteborg och att det är viktigt att fortsätta jobba med det och det tycker vi får bättre genomslag i V, MP och Fi:s mål- och inriktningsdokument.

Mål- och inriktningsdokumentet är en handling som styr vad som ska prioriteras av förvaltningen under det kommande året. De två förslagen är ganska olika både till innehåll och upplägg.

Medan Alliansen trycker på att kärnuppdragen ska prioriteras och att organisationen ska effektiviseras är de rödgrönrosa inne på ett normmedvetet förhållningssätt ska införas och att tillgängligheten på kultur ska öka.

Alliansen hade inte räknat med nederlag

Matilda Skön (Fi) är andre vice ordförande i nämnden. Hon tycker att den viktigaste skillnaden i de två dokumenten handlar om miljö och klimat.

– Det är vår tids största fråga. Det hade Alliansen en mening om. Men där måste vi i stadsdelsförvaltningen vara med och jobba med. Och där har vi en del förslag kring bland annat hållbart resande.

Kent Vahlén (L) säger att Alliansen räknat kallt med att få igenom sitt förslag och att han inte hunnit utvärdera vilka konsekvenserna blir av att det inte blev så.

ANNONS

– Vi fick ju igenom vår budget så jag ser att vi kommer att kunna hantera det. Vi får hitta en del anpassningar, men jag tror att våra brukare ändå kommer att märka att det är en allians som leder nämnden, säger han.

Vad kan ni göra framåt för att undvika den här typen av nederlag?

– Jag tror att vi får räkna med nederlag. Det viktigaste är att vi hittar en linje, så att vi kan sköta verksamheten och ge invånarna det de ska ha.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS