Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Undersköterskor är en av de yrkesgrupper som Göteborgs stad köper ut flest av. Bild: Arkivbild: TT
Undersköterskor är en av de yrkesgrupper som Göteborgs stad köper ut flest av. Bild: Arkivbild: TT

De rödgröna vill stoppa "dyra utköp" av personal i Göteborgs stad

De rödgröna vill minska utköpen av personal inom Göteborgs stad. Nu föreslås en ny central samordningsfunktion som ska hjälpa fler att istället bli omplacerade.

Som GP tidigare berättat betalade Göteborgs stad förra året ut 30,6 miljoner kronor, exklusive sociala avgifter, till 158 utköpta medarbetare.

Under 2017 fick 34 undersköterskor, 8 lärare och 5 förskollärare avgångsvederlag. Totalt har staden, de senaste tre åren, betalat runt 24 miljoner kronor för att bli av med just lärare och undersköterskor, yrkeskategorier som det råder brist på. Man har också betalat ut avgångsvederlag till personer med andra bristyrken, som sjuksköterskor, socialsekreterare och ingenjörer.

Av de personer som köptes ut vid stans förvaltningar och bolag förra året anger arbetsgivaren arbetsoförmåga i 35 procent av fallen, misskötsamhet i 28 procent, samarbetssvårigheter i 16 procent och arbetsbrist i 17 procent av fallen.

LÄS MER: Avgångsvederlag per yrkesgrupp – hela listan

Efter GP:s granskning vill nu Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet i Göteborg minska kostnaden för avgångsvederlagen. Partierna föreslår nu att kommunstyrelsen beslutar att utreda en ny central samordningsfunktion, "som ska stötta förvaltningarna när medarbetare är i behov av omplacering" och därmed minska utköpen.

Ska hjälpa till med matchningen

– Det här är en fråga som vi funderat över sedan en tid tillbaka. De fackliga organisationerna, som Saco, Kommunal och Vision, har samstämmigt pekat på att det här är en åtgärd som skulle kunna minska utköpen, säger Jonas Attenius (S), kommunalråd med ansvar för personalfrågor.

Tanken är att den nya stödfunktionen ska kopplas in när den aktuella förvaltningen inte lyckas hitta ett nytt jobb till anställda som genomgått en rehabilitering. Stödfunktionen ska då se till att personen, istället för att bli utköpt, matchas mot alla lediga jobb som finns inom staden.

LÄS MER: Var tredje utköpt på grund av arbetsoförmåga

– Det ska egentligen göras redan idag, men vi har fått uppfattningen att det inte görs i tillräcklig omfattning. Stödfunktionen ska dock varar just ett stöd, ansvaret kommer fortfarande ligga på förvaltningarna, säger Jonas Attenius.

Han bedömer chanserna att få igenom förslaget i kommunstyrelsen som goda.

– Vi vet inte säkert om vi får igenom det ännu, men jag tror att samstämmigheten kring den här frågan är stor, det märker jag till exempel i personalutskottet, säger Jonas Attenius.

LÄS MER: Avgångsvederlagen kostar Göteborg 30 miljoner varje år

Axel Josefson, vice ordförande i kommunstyrelsens personalutskott, välkomnar förslaget.

– Jag är glad över att de rödgröna partierna äntligen har vaknat och inser allvaret i frågan. Vi har också insett behovet av en central samordningsfunktion i samband med omplaceringar. Men riktigt hur det ska se ut återstår att se.

Vid det senaste sammanträde i kommunstyrelsens personalutskott beslutade politikerna att begära en redovisning av samtliga fall, efter ett förslag från allianspartierna. Enligt Göteborgs stads personaldirektör väntas arbetet vara klart först efter sommaren.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.