Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Ann-Sofie Hermansson säger att den nya rödgröna kommunikationsstrategin inte beror på att samarbetet krisar. Bild: Jonas Lindstedt
Ann-Sofie Hermansson säger att den nya rödgröna kommunikationsstrategin inte beror på att samarbetet krisar. Bild: Jonas Lindstedt

De rödgröna bryter del av samarbetet

Det rödgröna samarbetet har knakat i fogarna under en tid. Nu skrotar partierna sin gemensamma kommunikationsstrategi – men enligt gruppledarna är förklaringen enkel.

Det rödgröna minoritetsstyret i Göteborg har utsatts för en del tuffa prövningar under den andra halvan av mandatperioden. Frågor som den om utförsäljningen av lägenheter till Victoria Park, hanteringen av Boplats och ensamkommande har orsakat konflikter.

LÄS MER: ANALYS: Rödgrönt äktenskap i upplösning

I samband med att kommunstyrelsen beslutade om tilläggsbudgeten i mitten av december gick det till och med så långt att Daniel Bernmar (V) sa att Socialdemokraterna "fjärmar sig från samarbetet" och att han bara kunde hoppas att de skulle klara av att hålla i hop fram till valet.

LÄS MER: Rödgrönt budgetbråk hotar samarbetet

"Inga konstigheter"

Sett i det ljuset kommer beskedet att de rödgröna skrotar den gemensamma kommunikationsstrategin, som varit en del i samverkansavtalet partierna emellan, inte som någon stor överraskning. Utan snarare ytterligare ett tecken på att allt inte står rätt till.

Men så är det inte alls, enligt kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S).

– Det är inga konstigheter. Det är valår och vi behöver vara tydligare som partier. Vi gjorde samma sak inför valet 2014. Skillnaden är bara att det sker lite tidigare den här gången.

I underlaget till det partierna kallar "förändrat förhållningssätt för kommunikation" framgår att partierna ska meddela varandra på förhand om de har avvikande meningar i olika frågor.

Vill "minimera konflikter"

Samt att man ska "sträva efter att minimera de mediala konflikterna" mellan de rödgröna partierna.

Den formuleringen antyder ändå att det finns problem?

– Jo, och det är förstås en del i den här diskussionen. Vi vill inte lägga krokben för varandra, säger Ann-Sofie Hermansson.

En annan formulering i dokumentet handlar om att de rödgröna ska sträva efter att göra ett rödgrönt utspel i månaden – för att "visa att samarbetet fortfarande existerar".

Det låter nästan som att det inte existerar?

– Jag förstår att man kan tolka det så, men vi samarbetar fortfarande och det är inte så att vi tänkt sluta med det. Sedan måste jag som kommunstyrelsens ordförande hitta lösningar som fungerar i längden och komma med tuffa besked ibland. Det är inte alltid populärt, men i de allra flesta fall är vi överens.

Ska ge varandra spelrum

Vänsterpartiets gruppledare Daniel Bernmar säger, precis som Ann-Sofie Hermansson, att den nya kommunikationsstrategin inte är några konstigheter.

– Jag förstår om folk vill göra en poäng av det här, men det handlar bara om att ge varandra spelrum inför valet.

Miljöpartiets gruppledare Ulf Kamne håller med.

– Det här är i linje med hur vi gjort i tidigare valrörelser.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.