De räddade livet på kompisen – hyllas för insatsen

Under nationaldagen räddade de livet på sin kompis som höll på att drunkna. På måndagen uppmärksammade räddningstjänsten de tre vännerna för rådigt ingripande med medalj, tårta och blommor.

ANNONS
|

– Ni både reagerar och agerar. Att rädda någons liv är ju det finaste man kan göra för en medmänniska, sade Lars Klevensparr, direktör för Räddningstjänsten Storgöteborg, vid ceremonin.

För Erik Mouhanna, Arman Partomoghaddan och Jacky Dang fanns det ingen tvekan om att rycka in och simma ut de 40 meter i Delsjön där deras kompis ropade på hjälp.

– Vi känner honom så väl så vi kan skilja mellan skämt och när han verkligen menar det, säger Erik Mouhanna.

Så alla tre gav sig ut på ren reflex. När de kom fram hade kompisen redan hunnit hamna under vattnet och andats in vatten i lungorna.

ANNONS

– Det kändes att han var spänd och kämpade för att hålla sig flytande. När jag fick tag i honom drog han ner mig under vattnet och sedan hände samma sak med Erik och Jacky, säger Arman Partomoghaddan.

"Killarna har agerat jättebra"

En tanke som for genom hans huvud var just att kompisen vägde betydligt mer än han själv, men annars var enda fokuset på att få honom iland, vilket de tre vännerna också lyckades med efter gemensamma ansträngningar. Väl där kunde de larma och ta hand om kompisen som själv lagt sig i framstupa sidoläge, men som kämpade med andan och spydde upp allt vatten han fått i sig.

John Steenson, en av de som var på plats från räddningstjänsten, tycker att agerandet var exemplariskt.

– Killarna har agerat jättebra. De plockade upp honom, larmade tidigt och kom fram och mötte upp oss när vi kom till platsen, säger han.

Alla dessa steg – att agera, larma tidigt och möta upp räddningspersonal – är viktiga och kan vara avgörande för att rädda en människas liv. Om personen i fråga inte andas är det också viktigt med tidig hjärt-lungräddning. Men en annan sak som kan vara minst lika viktig är att helt enkelt vara uppmärksam.

ANNONS

– Det går ju väldigt snabbt, så det gäller att ha koll på varandra. Tyvärr är det många gånger man kan se en brist på uppmärksamhet. Man kanske har suttit med sin mobiltelefon eller haft fokus på barnen istället, säger John Steenson.

Oklart vad som ligger bakom

I dag, tre veckor efter händelsen, mår kompisen bra igen.

– Han var på gymmet igen dagen efter! säger Arman och skrattar.

Exakt vad som orsakade det hela är lite oklart. Kompisen var simkunnig, men hade inte simmat på ett år. Kanske var en bidragande orsak att han styrketränar en hel del och därför vägde rätt mycket. Han hade innan också sagt att han tyckte vattnet var kallt. Klockan hade hunnit bli åtta på kvällen.

Lars Klevensparr berättar att det är ungefär en gång per år som räddningstjänsten uppmärksammar liknande situationer med rådigt ingripande.

– Men det kan lika gärna vara någon som räddat någon vid en brand, exempelvis, säger han.

Att det denna gång handlade om ett drunkningstillbud är kanske inte så konstigt, eftersom både maj och juni varit ovanligt varma och sticker ut i statistiken.

Oftast män som drabbas

Den senaste tiden har det också uppmärksammats i media att många människor på plats filmat olyckor med sina mobiler och därmed hindrat räddningspersonal från att göra ett så effektivt arbete som möjligt. Så var det inte denna gång – något som räddningstjänsten gärna vill lyfta fram som ett föredöme.

ANNONS

– Man kan ju använda sin mobil till att larma istället. Det måste kännas bättre efteråt än att titta på någon film, säger John Steenson.

Varje år sker omkring hundra drunkningsolyckor i Sverige. Oftast är det män som drabbas.

– Ofta är det unga män eller män i min ålder som tror att de simmar precis som förut, när de var 25 år, säger Lars Klevensparr.

Så här kan du agera i ett akut drunkningsläge:

Var uppmärksam på vänner och familj.

Reagera och agera! Kan du själv simma ut och hjälpa till? Eller kan du göra något annat, som att larma?

Ta hjälp av livbojar om det finns. En chockad människa kan vara tung att få iland.

Tidigt larm och tidig hjärt-lungräddning kan vara skillnaden mellan liv och död.

Möt upp räddningspersonal när de kommer till platsen.

Stå inte i vägen och tänk efter en extra gång om det är lämpligt att filma.

ANNONS