Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

De ordnar julbord för utsatta barn

Många barnfamiljer har inte råd med julmat. Därför ordnar Kristian Persson, restaurangchef på Sjöbaren, julbord med tomte och julklappar.
– Jag ska ta dit min tv så att vi kan se på Kalle Anka, säger han.

På julafton slår Sjöbaren på Lorensberg upp portarna för julfirande. 20 barnfamiljer som lever under svåra ekonomiska förhållanden har blivit inbjudna att delta.

– December är en jobbig månad för många familjer som har inte har det ekonomiskt gott ställt. Därför ville jag göra något för barnen, säger Kristian Persson, initiativtagare.

Han arbetar till vardags som restaurangchef på Sjöbaren i Haga. Två servitriser som arbetar på samma restaurang är också engagerade i planeringen av tillställningen, som arrangeras för första gången.

– Det är vi tre som gör allt förarbete men på julafton kommer även våra familjer att vara med och hjälpa till. Vi gör detta privat, men Sjöbaren har lånat ut lokalen och skänker maten, säger Kristian Persson.

75 personer kommer delta

Sammanlagt kommer 75 personer att delta i julfirandet, varav 54 är barn och ungdomar. För att komma i kontakt med familjerna har de samarbetat med Stadsmissionen. Intresset för att delta har varit stort och evenemanget blev fullbokat på bara ett par dagar.

– En mamma blev så glad att hon började gråta när hon blev inbjuden. Hon kände sådan stress över att inte kunna fixa julmat, säger Kristan Persson.

På menyn kommer det finnas en stor variation av maträtter, både vegetariskt och fläskfritt. Men ingen alkohol kommer att serveras.

– Fokus är på barnen och då hör inte alkohol dit.

Förutom julbord blir det även lekar, pyssel och besök av en tomte.

– Jag ska ta dit min tv så att vi kan se på Kalle Anka och alla kommer att få en julklapp, säger Kristian Persson.

Har förberett i månader

Idén till tillställningen fick han för ett par månader sedan. Därefter har det varit intensivt arbete med allt ifrån att åka till Ullared och köpa julklappar till att ragga donationer och sponsorer.

– Jag har tjatat så mycket på folk att jag börjar bli trött på min egen röst. Men det har gett resultat, vi har fått in jättemycket privata donationer. Även företag, leverantörer och andra restauranger har varit generösa.

Inför firandet har han skapat Facebookgruppen "Jul för utsatta barn", där det bland annat finns information för alla som vill vara med och bidra ekonomiskt.

– Om det blir pengar över funderar jag på att göra något liknande i påsk. De här barnen har problem varje gång det är lov och föräldrarna inte har råd att hitta på aktiviteter.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.