Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"De nya reglerna är klumpiga"

Rättsläget för de trångbodda är allt annat än glasklart. Hyresgästföreningen och Telge Bostäder, som infört reglerna, har fullkomligt olika uppfattningar.
Det är inte olagligt att skriva in i kontraktet hur många som får bo i varje lägenhet.
Det slår Susanna Skogsberg, Hyresgästföreningens förbundsjurist, fast. Men allmännyttans nya regler, menar hon, behövs inte. Enligt henne kan hyresvärdar redan i dag vräka trångbodda hyresgäster om dessa, enligt paragraf 41 i hyreslagen, inhyser utomstående personer och fastighetsägaren bevisligen lider men av detta. Sådana prövningar sker, efter det att hyresgästen överklagat ett vräkningsbeslut, i hyresnämnden.
I hovrätten
Ett fall avgjordes i Svea Hovrätt 2003 sedan hyresnämndens beslut hade överklagats. Nio personer bodde i en etta på 36 kvadratmeter i Malmö och blev vräkta. Rätten ansåg i det fallet att fastighetsägaren Skåneporten hade rätt. Trångboddheten hade varit till men för bolaget.
När paragraf 41 i hyreslagen kom till på 80-talet sattes ingen maxgräns för antal boende, säger Susanna Skogsberg. I stället sa man att varje enskilt fall ska prövas utifrån kärnfrågan: hur negativa konsekvenser hyresgästens beteende lett till för hyresvärden.
- De nya reglerna som införs är klumpiga, eftersom de blir generella för alla boende. Vissa kan bo trångt men sköter sig och det blir inget slitage.
Olika uppfattningar
Eva Nygren, vd för Telge Bostäder, medger att fastighetsägaren inte självklart kan vräka hyresgäster för att de bryter mot trångboddhetsregeln i hyreskontraktet. Men hon hänvisar till en tolkning av hyreslagen som skiljer sig från Susanna Skogbergs.
- Vi har kollat det här med många jurister. Det är så att vi och Hyresgästföreningen har helt olika uppfattningar. Vi menar att hyresgästen ska ha haft kännedom vilka regler som gäller när kontraktet skrevs och det finns stöd för detta i lagen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.