Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

De kommer på toppmötet

Arbetslivet förändras snabbare än någonsin. Det innebär både möjligheter och utmaningar. Det är mot den bakgrunden EU-ländernas regeringschefer samlas i Göteborg.

Finanskrisen kastar fortfarande en skugga över en del av EU-länderna. Arbetslösheten är fortsatt hög, precis som skuldsättningen. Även om läget skiljer sig åt en del de 28 länderna emellan finns det vissa gemensamma problem. Det handlar om en åldrande befolkning, en digitalisering och automatisering som kommer att göra att många av de jobb som finns i dag är borta i morgon.

Borde vara prioriterat

Till det kommer ökade problem ojämlikhet och bristande jämställdhet.
Statsminister Stefan Löfven, som bjudit in till toppmötet i Göteborg, har sagt att arbetet mot ett mer jämlikt Europa borde vara någonting som är prioriterat för alla europeiska länder. Och att toppmötet ska vara ett tillfälle att diskutera hur samhället kan förbereda sig på de kommande utmaningarna på området.
Totalt 180 personer kommer att delta på toppmötet i Göteborg, på fredag i nästa vecka. Samtliga EU-länders ledare är inbjudna. 26 av dem kommer. Bara Tysklands och Cyperns ledare uteblir.
Dessutom kommer representanter för arbetsmarknadens parter, i Sverige och på EU-nivå.

LÄS ÄVEN: Mycket att vinna på ökad jämställdhet

Juncker inleder

Även representanter för Europarådet, Europeiska jämställdhetsinstitutet, EIGE, De svenska riksdagspartierna och Norges statsminister Erna Solberg kommer att delta.
Mötet inleds med anföranden av Stefan Löfven och EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker. 
Under dagen hålls paneldiskussioner om bland annat rättvisa anställningar och arbetsvillkor. Dagen avslutas med en presskonferens med Stefan Löfven, Jean-Claude Juncker och Europeiska rådets ordförande Donald Tusk.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.