Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/3

De kandiderar för att ärva skolvalshaveriet – vill ta över efter Helene Odenjung

Axel Darvik, Pär Gustafsson och Eva Flyborg. Tre erfarna politiker kandiderar till posten gruppledare för Liberalerna i Göteborg. I jobbet ingår att bringa ordning i skolkaoset i staden.
– Det är ett haveri och det måste vi lösa. Barnen ska inte lida för att systemet fallerat, säger Eva Flyborg.

Tidigare i sommar berättade Axel Darvik att han vill ta över rollen som gruppledare och skolkommunalråd efter Helene Odenjung, som avgår vid årsskiftet.

I veckan meddelade Pär Gustafsson, ordförande i utbildningsnämnden, att han kandiderar. Och nu ger Eva Flyborg, med 20 års erfarenhet från riksdagen, samma besked.

– Jag har inte varit med i de kommunala politiken så länge, så jag har ingen ryggsäck i form att jag måste tycka på olika sätt. Jag kan se frågorna för vad de är och jag är beredd att lyssna på göteborgarna.

Vilka frågor vill du driva?

– Mina frågor har alltid varit företagen och näringslivspolitiken. Jobben helt enkelt, och det ser vi nu hur fruktansvärt beroende vi är av våra företag.

Hon nämner också äldrevården. Trygghetsfrågorna. Våldet i staden. Narkotikaförsäljningen.

LÄS MER: Axel Darvik vill bli ledare för Liberalerna i Göteborg

– Det behövs hårda tag framöver – parat med sociala insatser, förstås – men vi måste faktiskt få bort dem som förstör.

Hur ser du skolvalsfrågan och det missnöje som finns bland föräldrar och barn?

– Jag förstår dem helt och fullt. Det är bara att säga som det är: det har blivit ett haveri, och det borde vi sett tidigare. Jag förutsätter att vi löser situationen, om det så innebär att vi måste sätta upp en eller tre tillfälliga lokaler. Barnen ska inte lida för att systemet fallerat.

Pär Gustafsson sitter i dag som ordförande i utbildningsnämnden, som har ansvar för gymnasieskolan, och vice ordförande i kommunfullmäktige. Han är dessutom anställd som politisk sekreterare i stadshuset och är därmed sedan några år tillbaka en av Helene Odenjungs närmaste medarbetare.

Pär Gustafsson (L) är en av de som kommer kandidera till att ta över efter Helene Odenjung som ledare för Liberalerna Bild: Mia Höglund
Pär Gustafsson (L) är en av de som kommer kandidera till att ta över efter Helene Odenjung som ledare för Liberalerna Bild: Mia Höglund

Var står du jämfört med de andra två kandidaterna?

– Om man ska titta på den klassiska höger-vänster-skalan, så är jag väl den som står något mer till vänster i partiet.

Vid sidan av skolfrågan – som är den han kan bäst – lyfter Pär Gustafsson fram äldreomsorgen, äldres ofrivilliga ensamhet och integrationsfrågan som det han vill prioritera högst.

– Integrationsfrågan har länge varit en viktig fråga för Liberalerna. Men nu när vi ser hur ekonomin störtdyker och personer som redan innan hade det svårt att komma in på arbetsmarknaden får det svårare, då blir den ännu viktigare.

Han har följt skolvalshaveriet på nära håll, men tycker att det är svårt att ge ett entydigt svar på vad som gått snett innan den internrevision som pågår är klar.

– Jag tror att det är en kombination av saker. I grund och botten har vi ett lokalproblem, vi har byggt för få och för små skolor i områden där det bor många barn. Sedan är det uppenbart att det IT-stöd som används inte fungerade, att det har ställt till det väldigt mycket.

Hur ska man göra för att se till att samma sak inte händer igen?

– Man kanske måste gå tillbaka till Excel och post it-lappar, gå tillbaka till ett system som funkar. Men man måste också komma ihåg att det inte är första gången vi har problem. Det är inte enkelt, men det är uppenbart att ett antal saker gått fel.

Liberalernas nya gruppledare kommer att väljas vid ett medlemsmöte under hösten. Före det kommer det att hållas utfrågningar med kandidaterna.

LÄS MER: Skolkommunalrådet lämnar politiken vid årsskiftet

LÄS MER: Odenjungs avgång hade diskuterats i partiet

Fakta: Eva Flyborg

Uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige och i Göteborgsregionens kommunalförbund, GR. Sitter också i styrelsen för Göteborgs & co.

Bakgrund: Riksdagsledamot från 1994 till 2014. Var den första som röstades in i riksdagen med personkryss, i valet 1998. Har bland annat varit närings- och energipolitisk talesperson för partiet.

Vill: Driva näringslivsfrågor och trygghetsfrågor. Att den interna debatten o partiet ska bli öppnare och att Liberalerna ska bli bättre på att lyssna på göteborgarna.

Fakta: Pär Gustafsson

Uppdrag: Ledamot och förste vice ordförande i kommunfullmäktige, ordförande i utbildningsnämnden. Ordförande för Liberalerna i Västsverige.

Bakgrund: Ordförande i Liberala studenter 2007-2010. Har varit ledamot i SDN Örgryte-Härlanda. Arbetar som politisk sekreterare för Liberalerna i stadshuset.

Vill: Se till att partiet för en nystart, med ett nytt ledarskap. Ta ansvar för skolfrågorna och ta itu med integrationsutmaningen.

Fakta: Axel Darvik

Uppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, förste vice ordförande i miljö- och klimatnämnden, Liberalernas representant i arbetsgruppen för ett fossilfritt Göteborg. Sitter i partistyrelsen och ingår i partiledningen sedan hösten 2019.

Bakgrund: Blev en av de yngsta riksdagsledamöterna någonsin när han kom in i riksdagen 2002 och fick ansvar för student- och ungdomsfrågor. Civilingenjör i industriell ekonomi, driver ett konsultbolag som jobbar med analys och affärsutveckling.

Vill: Att Liberalerna ska bli ett mindre elitistiskt parti och fokusera mer på frågor som rör människors vardag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.