Samuel Guron och Amalia Pedersen förbereder sig för att åka ned till Ungern med kläder och böcker.
Samuel Guron och Amalia Pedersen förbereder sig för att åka ned till Ungern med kläder och böcker.

De kör till Ungern för att hjälpa till

ANNONS
|

Källargolvet under biograf Draken är täckt av påsar och kartonger. Människor springer upp och ner för trappan som leder ner till lokalen, man får nästan inte plats i det fullproppade rummet.

Samuel Guron, 19 år, och Amalia Pedersen, 22 år, har under en månad samlat in 10 000 klädesplagg och under eftermiddagen i dag kommer de att köra en minivan ner till Ungern, för att på plats hjälpa till där det behövs.

- När det var så mycket om flyktingkatastrofen i medierna så tänkte vi "varför gör vi inget konkret åt saken"? Visst är det bra att skänka pengar, men vi kände att vi kommer att förstå situationen bättre om vi kanske åker ner, berättar Samuel, ståendes mellan alla kartonger.

ANNONS

För ungefär en månad sen startade de därför facebook-eventet Destination Hungary. Via eventet har de fått hjälp från olika håll för att kunna göra resan möjlig.

- Till exempel har ett ålderdomshem hjälpt till med en insamling, 9A och 9B på Nytorpsskolan i Angered skänkte sin klasskassa till oss så att vi kan betala bensinen ner. Ett gäng från Falkenberg har hjälpt oss att packa. Det har varit som ringar på vatten, säger Amalia.

Förutom kläder har också en boksatsning med hjälp av ABF genomförts. Ett hundratal Astrid Lindgren-böcker översatta till bland annat arabiska kommer att packas ned i bilen.

- Visst är kläder viktigt, men vi vill kunna erbjuda så mycket tröst som möjligt, berättar Amalia.

Förutom att lämna kläder planerar duon att besöka svenska ambassaden och att försöka hjälpa till där det behövs. i morgon klockan 17.00 börjar de sin resa och första stoppet är Köpenhamn.

Samuel tycker att det finns en sak som har varit väldigt viktigt under den här processen.

ANNONS

- Jag tycker framförallt att det här visar på att vi har många unga i Göteborg som vill hjälpa till och som vill väl. De som jobbat med det här är mellan 15 och 25 år. Göteborg är väldigt medmänskligt, något man kanske inte alltid tror.

ANNONS