Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Före detta länsantikvarie Anders Hillgren vill rädda gamla hovrätten från rivning.

De kämpar för Näckrosdammen

De boende i området runt Näckrosdammen har bildat nätverk för att skapa opinion mot Campus Näckrosen. - Att förstöra kulturella värden för att bygga nya "kulturstråk" talar emot sig självt, säger före detta länsantikvarie Anders Hillgren.

Anders Hillgren är, utöver tidigare länsantikvarie, boende i området. Genom yrkeskontakter fick han information om stadens utbyggnadsplaner för området vid Näckrosdammen och reagerade direkt.

- Jag är absolut inte emot att man satsar på Göteborgs universitet. Tvärtom. Men det står till och med i direktiven för det här projektet, att Campus Näckrosen ska skapas i samspel med staden och dess medborgare. Och än så länge har vi inte känt av någon delaktighet, säger Anders Hillgren.

Han har dock själv tagit reda på hur man skissat på byggnationen, och känner oro. Specifikt bekymrad är han över vad som ska hända med den före detta hovrättsbyggnaden, uppförd 1948 efter ritningar av arkitekten Hakon Ahlberg. I Göteborgs bevarandeprogram finns byggnaden upptagen som ett värdefullt exempel. En byggnad "med stor betydelse för miljön i Renströmsparken" (Näckrosdammen).

Hovrätten flyttade

Grannen Göran Gårdfeldt, boende i området sedan 30 år, har varit med om att rädda byggnaden en gång förut.

- 1992 föreslogs att hovrätten skulle byggas ut. Jag drev då en kampanj mot detta, som slutade med att hovrätten flyttade sin verksamhet till Broströmska huset, säger Göran Gårdfeldt.

Därefter flyttade universitetet in, och började bilda det kultur- och humaniorastråk som löper längs parkområdet i dag, med Humanisten, Filosofen och Artisten.

Göran Gårdfeldt tycker att dagens campus stämmer väl med de kulturella värden som staden säger sig vilja värna.

- Men politikernas minne är kort. Nu vill man bygga ut igen, och har inte på fötterna. Dagens politiker kan inte sin historia, säger Göran Gårdfeldt, som liksom Anders Hillgren oroar sig för att kulturella värden ska skövlas i strävan efter att bygga ett kulturstråk ner mot Avenyn.

- Den gamla hovrätten är ett enastående byggnadsverk i Göteborg som i stället borde kulturminnesförklaras, säger Göran Gårdfeldt.

Ansökan

En sådan ansökan har också ställts till länsstyrelsen i Västra Götaland för fastigheten som ligger på adress Olof Wijksgatan 6.

- Vi är inga bakåtsträvare, men området kring Näckrosdammen är klassat av regeringen som riksintresse och ska då enligt miljöbalken skyddas mot åtgärder som kan skada kulturen och miljön, påpekar Anders Hillgren.

Göteborgs universitet har i olika omgångar de senaste åren gjort lokaliseringsutredningar i området, och så sent som 2011 bedömt Näckrosdammen som ointressant för exploatering. Då har det dock handlat om centrala administrativa funktioner inom universitetet som man hellre velat samla i Vasastaden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.