Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/6

De inleder kampen för sina hem

Balders planerade renoveringar på Långströmsgatan skapar oro bland många hyresgäster. Under lördagen demonstrerade de i området – målet är att alla grannar ska kunna bo kvar. – Vi hoppas att Balder tänker efter och visar lite empati, säger Tiina Svensson som bor i stadsdelen.

– Vad vill vi?

– Vi vill bo kvar!

Så låter det när ett 70-tal demonstranter tågar runt Långströmsgatan med megafon och plakat under lördagseftermiddagen. Ambitionen är att markera mot stora hyreshöjningar – en trolig följd av att fastighetsägaren Balder planerar att totalrenovera de 570 lägenheterna i området.

– Vi hoppas att Balder tänker efter och visar lite empati. Det finns folk som har bott här i hela sina liv men som nu riskerar att bli "renovräkta" på grund av att hyrorna höjs. Risken är att de blir hemlösa. När bostadsbristen är som den är i dag finns det inte så stor chans att få nya bostäder, säger Tiina Svensson som har bott i området i 20 år.

Började i november

Hennes dotter Cindy Kankkunen var den som i november startade uppropet via Facebook.

– Jag kände att det fanns hopp – och om inte jag skulle ställer mig upp nu kommer det inte att hända någonting. Sen jag startade gruppen har det bara gått framåt. Man känner att det finns en enorm kämpaglöd när man träffar alla grannar.

Hon beskriver området som en "familj på gatan" där alla känner alla.

– Så har det alltid varit. Det är så många som har bott här i så många år. Det hade varit jättehemskt att tvingas flytta.

För fem år sedan påbörjades en liknande process i andra änden av Göteborg mellan Stena Fastigheter och hyresgästerna på Pennygången. Mattias Axelsson från den lokala Hyresgästföreningen samt föreningen Alla ska kunna bo kvar minns hur det var då:

– När vi fick de första breven började vi, precis som de gör här nu, att organisera oss. Jag vet vad det innebär att gå igenom det här med hot om tvångsförflyttning. Det är en fruktansvärd känsla att inte veta om man ska kunna bo kvar eller inte.

Får inte tystna

Han menar att det är viktigt att hyresgästerna höjer rösten.

– Fastighetsägarna är inga godhjärtade altruister. Det enda språket de lyssnar på är konflikt. För de som bor här är det ett hem – men för Balder handlar det om pengar.

Just nu pågår en förhandling mellan Hyresgästföreningen och Balder. Enligt Magnus Andersson, regionchef på Balder, är ännu inga hyror förhandlade.

– Vi vet i dagsläget inte exakt vart hyrorna kommer landa men vår ambition är att alla ska kunna bo kvar. Vi kommer erbjuda olika paket för att möjliggöra det. Den 24 januari har vi ett boendemöte. Då kommer vi informera berörda hyresgäster om var vi står nu.

Att hyresgäster demonstrerar utanför deras lokalkontor tycker han är bra.

– Hyresgästernas känsla är väldigt viktig för oss. Det finns samtidigt många hyresgäster som är positiva till renoveringen men givetvis strävar vi alltid efter att göra det så bra som möjligt för alla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.