Ingen snö och knappt några minusgrader alls, så har de senaste månaderna sett kring Göteborg. Och med temperaturer som gott och väl ligger på plussidan trivs skadedjuren.
Det varma vädret är gynnsamt för sommarens mest hatade kryp – fästingarna. De brukar bli aktiva när det är över fem grader ute, vilket det redan nu varit en längre tid.
– Det vädret de inte gillar är när det pendlar mellan frost och tö, säger Lars Lundqvist, docent vid Lunds universitet och expert på fästingar.
Han menar att kommer ingen kylperiod kommer fästingarna bli aktiva tidigt. Just nu ligger de flesta under jord och tar det lugnt – men sannolikt inte alla.
– Jag har inte fått några rapporter om att de finns ute än, men jag utesluter inte att de redan är aktiva på grund av värmen.
Den varma vintern lär dock inte påverka mängden fästingar i sommar. Det som påverkar dem är riktig kyla.
LÄS MER: Så skyddar du dig från sommarens skadedjur
Mördarsniglar
Ett annat djur som är hatat av trädgårdsägare är mördarsniglarna, men man ska inte bli förvånad om någon redan glider runt i trädgården redan.
– Det har kommit rapporter om att de redan kommit upp, vilket inte är bra för dem. De tror det är vår, men när det blir kallt kommer de att stryka med, säger Ted von Proschwitz, biolog vid naturhistoriska museet i Göteborg.
Det varma vädret påverkar inte vilken mängd mördarsniglar det blir i sommar dock, utan det är hur mycket regn det kommer i maj som gör det.
Ny sort
Ted von Proschwitz vill också höja ett varningens finger för en ny sorts snigel som dök upp i höstas: svarthuvad snigel. Den påminner om mördarsnigeln, men har ett kolsvart huvud, som namnet antyder, och kommer ursprungligen från Kaukasus.
Den dök upp i stora mängder runt Mälardalen i fjol, och den kommer snart dyka upp även i väst berättar han. Den är inte riktigt lika aggressiv i sin förökning och i sitt ätande, än.

– Man kan inte utesluta att den kommer också bli ett problem. Så den ska vi hålla ögonen på.
Den sprids som vår mördarsnigel, genom jord och växter som flyttas runt.
LÄS MER: Tusentals moderna fällor ska få bukt med råttorna
Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.
Kommentarer
Kommentera artikeln
Vad tycker du? Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.