Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Tidigt på nyårsdagen började Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet att städa upp efter nyårsfirandet i Göteborg.  Bild: Nemir Chaudhry
Tidigt på nyårsdagen började Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet att städa upp efter nyårsfirandet i Göteborg. Bild: Nemir Chaudhry

De gick upp i ottan och städade efter nyårskaoset

För tionde året i rad gick Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundets medlemmar upp i ottan för att städa upp efter nyårsfestandet i Göteborg. Någonting de känner ger en bra start på året.
– Vi vill lära våra ungdomar om hur viktigt det är att visa lojalitet och kärlek till landet som vi bor i och ta avstånd från extremism och terrorism, säger Mansoor Ahmed, en av initiativtagarna.

Samtidigt som stora delar av Sverige låg och sov efter en lång nyårsnatt gick omkring 40 medlemmar i åldrarna sju till 75 år från Ahmadiyya Muslimska Samfundet upp för att städa Göteborg.

Vid 06.00 träffades de i Nasirmoskén på Högsbohöjd för morgonbön och frukost innan de begav sig ner till Heden och Götaplatsen för att börja städa vid 07.15-tiden.

– Tidigare år har vi städat på Heden, men i år blev vi även anvisade till Götaplatsen. Det var ganska mycket skräp, i år var det mer fyrverkeripjäser än tidigare år, och vi samlade ihop 10-15 sopsäckar innan det började se okej ut vid 9-tiden, säger Mansoor Ahmed, medieansvarig i Ahmadiyya Muslimska ungdomsförbundet, en underorganisation till Ahmadiyya Muslimska samfundet.

Städar över hela världen

Förutom i Göteborg genomförs även städningar i Stockholm, Luleå och Malmö där samfundet är verksamma i Sverige. Mansoor Ahmed berättar att liknande städningar genomförs över hela världen i omkring 200 länder.

– Vi städar i alla länder där vi är verksamma och det finns flera anledningar till att vi gör det här. För oss är det viktigt att lära våra ungdomar att visa lojalitet och kärlek till landet som vi är uppvuxna och bor i. Renlighet är också en fråga som är integrerad i vår tro, att gå ut och städa gör oss därför också till bättre muslimer, säger Mansoor Ahmed .

Vill vara förebilder

Han berättar att samfundet med städningen vill visa upp en annan bild av muslimer än den bild som ofta sprids i samband med olika terrordåd som genomförts runt om i världen de senaste åren.

– Med städningen vill vi lära våra ungdomar att vara goda förebilder och visa att majoriteten av muslimerna är goda människor och att vi tar avstånd från extremism och terrorism och grupper som al-Qaida och IS.

2019 års städning beskriver Mansoor Ahmed som lyckad, även om kraftiga vindar försvårade arbetet något.

– Blåsten var en utmaning, men även om det inte var så många som var ute på morgonen så var det en del allmänhet som hejade på oss och tyckte att det vi gör är jättebra, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.