Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

De går för ökad trygghet

Isra Abbas pekar ned mot gångtunneln. – Det är för mörkt. Det kan stå och någon där utan att man ser det, säger hon.

En stund tidigare vid Svartedalsgatans busshållplats. Carl Blixt, ansvarig för trygghetsvandringarna inom Bo Bra i Biskopsgården, bjuder på kaffe ur en termos och delar ut formulär.

LÄS OCKSÅ: Vandringarna ska göra Biskopsgården tryggare

– När ni ser att en lampa är trasig eller någonting annat som kan göra en plats bättre, gör en anteckning och ta en bild som ni kan skicka till mig när vandringen är färdig.
Sedan går de – Carl Blixt och en grupp kvinnor – upp mot Svartedalens äldreboende. Redan i backen fäller de flesta upp paraplyer. Den här kvällen är regnet minst lika påträngande som mörkret.

Ingenstans att gå

Gruppen går ett varv runt parkeringen. Stannar och dokumenterar lampor som inte fungerar eller gångstråk där det helt saknas belysning. Vid entrén till äldreboendet syns lite klotter – och på andra sidan vägen en skogsbeklädd liten bergsknalle. Carl Blixt stannar och frågar om det hade varit bättre med mer belysning längs vägen – eller hade det bara gjort att man kände sig mer synlig och utsatt när man gick där?
Där vägen tar slut viker Isra Abbas, Huda Hasan och Lina Dimming, som i sin roll som utvecklingsledare på stadsdelen Västra Hisingen bland annat jobbar med trygghetsfrågor, av till höger. De konstaterar att det inte bara är mörkt, det finns heller ingenstans att ta vägen för den som skulle behöva fly från platsen.

Otrygg tunnel

De fortsätter ut på skolgården. Kryssar mellan pölar. Såhär på kvällen är det lite ödsligt här. I dunklet på den lilla gångvägen den följer runt skolområdet är det svårt att se hur det ser ut i backen upp mot Stora Fjädermolnsdagatan.
De fortsätter ned till Långströmsgatan och passerar en gångtunnel under Släktledsgatan. Den får klart underkänt av Isra Abbas och Huda Hasan.
– Det är för mörkt, säger Isra Abbas och pekar – där i ingången skulle det till och med kunna stå någon gömd.
Carl Blixt nickar. Det här tar och allt annat som kvinnorna pekat på under kvällen tar han med sig – så att Biskopsgården ska bli en tryggare plats.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.