"Jag är intresserad av att testa olika gränser", säger Ann Löwenstein.
"Jag är intresserad av att testa olika gränser", säger Ann Löwenstein.

De forcerar förortens hinder

ANNONS
|

Parkour innebär att snabbt och effektivt förflytta sig över hinder med hjälp av den egna kroppen, ofta i stadsmiljö

– Man känner sig lite som en lekfull femåring. Och inte blir man särskilt svettig heller, tyckte deltagarna i parkourgruppen, som samlades under fredagen för en runda.

– Jag är intresserad av att testa olika gränser och att påverka det offentliga rummet. Särskilt i förorten, där det inte förekommer så många kulturella aktiviteter, sade Ann Löwenstein, 59-årig konstnär.

Hon uppskattade det lugna tempot för seniorgruppen, där hon slapp volter och liknande.

– Jag är räddare nu, när skelettet blivit lite skörare. Jag vill ju inte ligga i gipsvagga hela sommaren. Däremot åker jag fortfarande rullskridskor med benskydd, sade Ann Löwenstein.

ANNONS

Det är konstnären Elin Wikström som i projektet Parkour++++, där plustecknen står för olika åldrar, vill fånga upp Tynneredsbor och andra för att använda det offentliga rummet och sina kroppar på nya sätt.

Hon själv började med parkour i 45-årsåldern, för att visa att man inte måste vara ung och vältränad. För två år sedan anordnade hon ett parkour-projekt, i vilket ungdomar inte ens tilläts vara med.

För Parkour++++ är målet att utövarna ska utveckla sin fysiska och mentala potential utifrån den egna förmågan. För Elin Wikström är det viktigt att människor från olika generationer deltar. I grupp ska de gemensamt lära känna sin stadsdel bättre och ge den ett nytt värde.

När veckan är över blir det ett återsamlande möte den 14–16 augusti med stadsarkitekt och stadsdelspolitiker för att med parkour-utövarna diskutera kommande byggplaner för Opaltorget.

Klockan 10 : seniorer

Klockan 14: ungdomar

klockan 18: för alla åldrar

klockan 22: vuxna och seniorer

Se trailer på www.mobileartproduction.se

och leta dig ner till rosa bokstäver

ANNONS