Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

De flyttar vigseln på grund av nazistmarschen

Närmare 30 par kommer att avge sina vigsellöften i rådhuset den 30 september. Samtidigt kommer hundratals nazister att demonstrera på torget utanför. När polisen inte kunnat garantera deras säkerhet väljer Annika Andersson och Henrik Svensson att gifta sig på annat håll.

Annika Andersson och Henrik Svensson står utanför rådhuset i Göteborg. Det är precis på väg att börja regna när de håller varandra i handen och blickar mot byggnaden.
– Vi har varit förlovade i ungefär två år och bokade en borgerlig vigsel för några månader sedan, säger Annika Andersson.
Vigseln skulle ske inne på rådhuset, bröllopsfesten var ordnad och Henriks släktingar skulle resa upp från Småland.

Så plötsligt under förra veckan fick de syn på en artikel i Göteborgs-Posten. Flera hundra nazister från hela landet väntas demonstrera under Bokmässan. Marschen påbörjas vid Svenska Mässan och avslutas på Gustav Adolfs torg runt fyratiden på eftermiddagen. Precis när de ska gifta sig.
– Jag blev så ledsen. Det är verkligen bara en dag i livet då man ska gifta sig och de ska vara här ute precis där man vill möta släktingar och vänner efter vigseln och ta bilder. Där står nazisterna och har raka motsatta värderingar till kärlek, säger Annika Andersson.

Fullbokad vigseldag i rådhuset


Martin Hjalmarsson är vigseladministratör i Göteborgs stad. Han berättar att den 30 september är en fullbokad dag för vigselförrättarna i rådhuset och att de är fullt medvetna om situationen. Skulle någon vilja gifta sig någon annanstans får man kontakta sin vigselförrättare. 
 – Vi har strax under 30 par som kommer att gifta sig den dagen. Ett par har valt att bokat en privat vigselförrättare, säger han. 

Den senaste veckan har rådhusets lokalansvariga haft löpande kontakt med polisen. Martin Hjalmarsson berättar att man också har erbjudit samtliga par att komma till rådhuset tidigare än klockan fjorton, som är tiden då NMRs demonstrationstillstånd börjar gälla. Under lördagens vigslar kommer ingången mot Tyska kyrkan att användas som alternativ in- och utgång.
– Jag har aldrig varit med om att det skulle vara någonting liknande på torget utanför i samband med våra vigslar. Det är inte första gången det är demonstrationer, men jag har aldrig varit med om en nazistdemonstration, säger han. 

Brudpar känner sig otrygga


Den som är ytterst ansvarig vid polisen i Göteborg är Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg. Han är noggrann med att påpeka att situationen med vigslarna inte är skäl nog att neka någon rätten att ha en demonstration. 
– Det är klart att det kommer bli stökigt och störigt, men det är polisens jobb att ombesörja att man kan ta sig in och ut. Sedan kan jag inte svara på hur avspärrningarna kommer vara placerade, det bestämmer kommenderingschefen oftast när de är på plats.
Om man känner sig otrygg tycker Erik Nord att det handlar om ett visst personligt ansvar.
– Vi ska ju naturligtvis göra vårt jobb. Men var och en får ju göra bedömningar för hur nära man vill vara det här.Förutom NMR räknar polisen också med att motdemonstranter kommer att dyka upp.
– Vi har sett att det finns upprop på nätet för detta, men vi kan ju då omöjligt veta vart de kommer att mötas, säger Erik Nord.

Annika och Henrik var tidigare fast beslutna att inte ställa in, men har nu valt att flytta vigseln till platsen där de ska ha middagen.  
– Rådhuset har hela tiden skjutit på besked om hur det blir, om det är möjligt att vara där, och polisen har inte heller kunnat ge besked. Det var alltför osäkert och otryggt. Det känns bedrövligt att behöva flytta en sådan viktig sak på grund av nazister och att trygghet inte kan garanteras. Det borde ha varit en anledning att inte ge tillstånd, säger Annika Andersson. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.