Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/19

De döms till livstids fängelse för Vår Krog & Bar-attacken

Två personer stormade Vår Krog & Bar i Biskopsgården. De öppnade sedan eld med automatvapen och siktade på flera av gästerna. Under bara 25 sekunder dödades två män och flera personer skadades. Nu har åtta män dömts för inblandning i dödsskjutningen. Två av dem - Adam Abdulahi, 28, och Ahmed Warsame, 25 - får livstids fängelse. Nu meddelar advokaterna att domen kommer att överklagas.

Den 18 mars i fjol inträffade ett av 2000-talets värsta våldsdåd i Göteborg. När två personer öppnade eld inne på Vår Krog & Bar på Vårväderstorget i Biskopsgården träffades flera av besökarna – två av dem avled.

Under den omfattande utredningen som gjorts, och som resulterade i ett förundersökningsprotokoll på 12 000 sidor, riktades misstankarna mot åtta unga män som på olika sätt varit inblandade i händelsen.
Av dessa åtalades fem för dubbelmordet samt för 24 mordförsök. Och tre åtalades för medhjälp till mord samt medhjälp till försök till mord.
Dessutom åtalas flera av dem för ytterligare grova våldsdåd. Däribland ett mord på Väderkvarnsgatan, grova vapenbrott och grovt narkotikabrott.
Merparten av de åtalade tillhör, enligt polisen och åklagare, ett kriminellt nätverk från Norra Biskopsgården. Och det var en konflikt mellan ett annat gäng i området som har pekats ut som anledningen till vansinnesdådet.

Läs också: Leif GW: "Det är viktigt att det får långa påföljder"

Livstids fängelse

Under åtta veckor har målet förhandlats i tingsrätten. När rättegången avslutades yrkade de tre åklagarna på att de fem män som är åtalade för dubbelmordet ska dömas till livstids fängelse.
– Gärningen inne på restaurangen motsvarar livstid. Det var en ren massaker, sa Johan Udén när han läste upp påföljdsförslagen.
De tryckte gång på gång på hur brutalt brottet var.
– Det som skedde inne på Vår Krog & Bar var regelrätta avrättningar. De drabbade hade inga möjligheter att försvara sig. 25-åringen, som vi tror var den primära måltavlan, mördades med tre skott mot huvudet från nära håll, sa kammaråklagare Ulrika Åberg i sin slutplädering.
Det är dock så att tre av dem var så unga vid gärningstillfället att de inte kan dömas till livstids fängelse.
De tre som åtalas för medhjälp till brotten har åklagarna yrkat på ska dömas till fängelse i 14 år.

Alla nekar till brott

De åtalade själva, och deras advokater, har en helt annan uppfattning. Samtliga åtalade har nekat till inblandning i dubbelmordet.
– Anklagelserna mot honom baseras på antaganden. "Sannolikt", "troligt", "inte uteslutet" är uttryck som ständigt återkommer när det gäller min huvudman, sade advokat Tapio Kanniainen, en av advokaterna i samband med att rättegången avslutades.
Advokaterna till de åtalade vädjade till rätten att de skulle göra en individuell bedömning av varje enskild person som åtalats.
– Det föreligger inget kollektivt straffansvar i det här landet, sa Peter Wall i sitt slutanförande.

Domen

Klockan elva på måndagen kom domen. Alla inblandade döms till fängelse för inblandning i händelsen. Det rör sig om fängelsestraff mellan sju år och livstids fängelse.
Två av de inblandade, Adam Abdulahi, 28, och Ahmed Warsame, 25, döms till fängelse på livstid. Adam Abdulahi är den som pekat ut som hjärnan bakom attacken.

Rätten skriver i domen att det var en "välorganiserad gärning" som krävt mycket planering.
De konstaterar att det funnits en konflikt mellan olika grupperingar i stadsdelen: "Skjutningen ägde rum på en plats där de som tillhör den södra sidan brukar träffas. Det är ingen slump att gärningsmännen valde denna plats och avsikten kan inte ha varit annan än att gärningen skulle skapa så stor uppmärksamhet som möjlighet", skriver man.

I och med att skyttarna har koncentrerat sig på bordet där en av dem som sköts ihjäl satt så drar rätten slutsatsen att han var målet för gärningen.

"Direkt avsikt" att döda

Under utredningen och rättegången har det framkommit att de åtalade haft olika roller vid attacken. De har dock inte kunnat fastställa vem som höll i vapnen. Rätten skriver att alla har "gemensamt och i samråd deltagit i förberedelser i syfte att genomföra en brottsplan. Tingsrätten bedömer det som helt osannolikt att någon av dem var ovetande om vad som planerades". Tingsrätten skriver att alla, trots att de inte "självständigt uppfyller hela brottsbeskrivningen i ett straffbud", kan dömas. De anser att gärningsmännen måste ha delat upp "rollerna sinsemellan och att var och en haft en aktiv del i gärningens genomförande".

Tingsrätten skriver också att det inte finns utrymmer för några andra gärningsmän.

Att mannen i 25-årsåldern dog menar rätten var gärningsmännens "direkta avsikt". De skriver att det av utredningen inte framgår om det fanns motiv att döda den 23-årige mannen, som sköts ihjäl utanför krogen. De anser ändå att skytten hade en direkt avsikt att att döda honom utifrån "det sätt på vilket han sköts".

Även rätten, liksom åklagarna, anser att det har varit frågan om "rena avrättningar" där de som besköts inte hade någon möjlighet att försvara sig.

Höga straff

Rätten anser att gärningsmännen, bara för mordet på mannen i 25-årsåldern, ska dömas som livstids fängelse, och till detta kommer som sagt ytterligare ett mord samt flera mordförsök.

Den man som åtalas för mordet på Väderkvarnsgatan döms också för detta. Tingsrätten skriver att han för det ska dömas till fängelse i 14 år - i och med att det varit frågan om ett brott där gärningsmannen avlossat ett skott med ett skarpladdat vapen.

– Vi är nöjda med domen, sammanfattar Johan Udén, en av åklagarna i målet, domen.
– Vad gäller i Vår Krog & Bar-delen så har de gått i linje med vårt åtal och det är naturligtvis bra, fortsätter han.
Det är några brott som de åtalade inte döms för, det vill säga att åtalet ogillas på vissa punkter. Det rör bland annat ett grovt vapenbrott och skyddande av brottsling i ett fall.
– Jag kan ha viss förståelse för det, säger Udén.

Han är medveten om att de dömda männen nu kommer att överklaga domen.
- Det är inte alls oväntat. Det är klart att det var en motgång för dem och de har inte så mycket att förlora på att överklaga så det får man räkna med, säger Johan Udén.

Så döms de inblandade

A. Adam Abdulahi, 28 år
Är, enligt polisen, ledande i en territoriellt sammanslutning från Norra Biskopsgården och Länsmansgården. Han har, av polis och åklagare, pekats ut som hjärnan bakom attacken.

Döms för två mord och flera mordförsök på Vårväderstorget, grovt vapenbrott, grovt narkotikabrott, hot mot tjänsteman och brott mot knivförbudslagen.
Döms till livstids fängelse. Rätten skriver att det inte är frågan om någon annan påföljd med hänsyn till "brottens art och straffvärde". De skriver att morden och mordförsöken begicks "i ett kriminellt nätverks brottsliga verksamhet och morden har föregåtts av överväganden och planering". Detta anser de är "utomordentligt försvårande".

GP har sökt mannens advokat som vill vänta med att kommentera domen.

B. Född 1995
Döms för två mord och flera mordförsök på Vårväderstorget, ett mord på Väderkvarnsgatan och hot mot tjänsteman.
Döms till fängelse i 14 år, i och med att han bara var 19 år vid gärningstillfället: "hans ungdom ska beaktas när straffet bestäms". Rätten skriver dock att straffvärdet för gärningen vid Vårväderstorget motsvarar fängelse på livstid. För mordet på Väderkvarnsgatan är straffvärdet 14 år.

Mannens advokat kommenterar domen på följande sätt:

– Åklagarna har ju fått som de vill. Jag kan säga så här. Jag har redan tidigare fått direktiv om att om min gosse döms för Vår Krog på ett eller annat sätt så ska den delen överklagas. Vi är inte nöjda med det, naturligtvis, säger Thomas Larsson och fortsätter.
– Jag har en känsla av att de allra flesta kommer att överklaga den delen.

Han fortsätter att säga att hans klient nekar till allt.
– Min pojk, han säger att han är oskyldig till det som har hänt på Vår Krog, då får jag acceptera det. Vi har ju våra roller. Sedan är det jättebra att en sådan här fruktansvärd grej... Det är totalt oacceptabelt hur man än vänder och vrider på det, och det är naturligtvis bra att rättssystemet anser sig ha kommit till vägs ände när det gäller det. Men sedan behöver inte alla dela den bedömningen, säger Thomas Larsson.

C. Född 1995
Döms för för två mord och flera mordförsök på Vårväderstorget, grovt narkotikabrott, narkotikabrott och ringa narkotikabrott.
Döms till fängelse i 14 år, "med beaktande av hans ålder vid gärningstillfällena".

Hans Palm, försvarar mannen:
– Det är ingen nyhet att han kommer att överklaga domen. Han är oskyldigt dömd, i relation till sin inställning. I och med att han fått så strängt straff som lagen möjligtvis kan ge så finns det inget att förlora på ett överklagande, säger han.
Hur ser du på tingsrättens bedömning?
– Jag tycker att de har bedömt det felaktigt, säger han men kan inte specificera det mer i nuläget.

D. Född 1995
Döms för två mord, flera mordförsök, grovt narkotikabrott, ringa narkotikabrott och grovt vapenbrott.
Döms till fängelse i 14 år - med tanke på hans ålder.

Peter Wall försvarar mannen.
- Min klient är besviken. Mot sitt nekande har han blivit dömd till 14 år. Han kommer att begära att hovrätten prövar detta.

E. Ahmed Warsame, 25 år
Döms för två mord och flera mordförsök på Vårväderstorget och hot mot tjänsteman.
Döms till livstids fängelse. Rätten skriver att det inte är frågan om någon annan påföljd med hänsyn till "brottens art och straffvärde". De skriver att morden och mordförsöken begicks "i ett kriminellt nätverks brottsliga verksamhet och morden har föregåtts av överväganden och planering". Detta anser de är "utomordentligt försvårande".

Rolf Skårman, försvarar Ahmed Warsame:
– Det är naturligtvis väldigt nedslående för min klient.
Hade han räknat med en fällande dom?
– Nej, jag tror inte det. Han hade hoppats på att bli frikänd helt och hållet.
Hur såg du på hans chanser att frias?
– Jag bedömde dem som goda, måste jag säga. Eftersom jag inte tycker att det finns bevis som räcker för en fällande dom mot honom. Det tycker jag fortfarande inte. Tingsrätten har ju tydligen andra beviskrav än vad jag har, uppenbarligen.
Rolf Skårman berättar att han ska träffa Ahmed Warsame under måndagseftermiddagen.
– Vi kommer väl att skriva ett överklagande, säger Rolf Skårman och fortsätter.
– I och med att han är oskyldig och det blev livstidsfängelse så finns det inte något annat val utan det är alldeles uppenbart att han kommer att klaga på det här.

F. Född 1995
Döms för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget, grovt narkotikabrott, narkotikabrott, ringa narkotikabrott och misshandel.
Döms till fängelse i 10 år. Även här hänvisar rätten till den åtalades ålder.

GP söker mannens advokat.

G. Född 1996
Döms för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.
Döms till fängelse i 7 år. Rätten har då tagit hänsyn till hans ålder.

Petter Aasheim försvarar mannen.
– Han är besviken naturligtvis. Han förnekar ju brott och har blivit dömd för det som har legat honom till last och som han anser sig vara oskyldig till. Han är besviken och anser inte att bevisningen mot honom räcker till att styrka åtalet mot honom.
Hur ser du på det?
– Jag är också besviken över utgången, tingsrättens dom. Vi kommer att överklaga till hovrätten, säger Petter Aasheim.

H. Född 1994
Döms för medhjälp till mord och medhjälp till mordförsök på Vårväderstorget.
Döms till fängelse i 14 år. I och med att han var 21 år vid gärningstillfället finns, enligt rätten, inget som påverkar "straffmätningen". 

Kalle Ahlqvist, mannens advokat skrattar åt domen.
– Det är som ett skämt, säger han och fortsätter.
– Han har eldat upp, misstänker man en eller två bilar en timme innan. Då ska man ha 14 års fängelse. Jag tycker att det är horribelt och det saknar all rimlighet - 14 år för medhjälp. Det är normalgraden om man dödar någon.
Kalle Ahlqvist säger att det hårda straffet är "anmärkningsvärt", bland annat med tanke på att några av de medåtalade dömts för fler och grövre brott, däribland mord, men till samma påföljd.
– Det känns politiskt, det känns massmedialt, det känns kollektivt på ett sätt som jag inte tycker känns okej, säger han och fortsätter.
– Det är ingen som är intresserad av att göra en individualiserad prövning.

Han meddelar att de kommer att överklaga domen redan idag, måndag.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.