Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/16

De cyklar för att rädda cancersjuka barn

Välgörenhetscykellaget har nu satt kursen mot Paris. Anledningen? För att samla in pengar till barncancerforskning. – Det här är pengar som räddar liv på cancersjuka barn, säger Åsa Blomberg, insamlingschef för företagssamarbeten vid Barncancerfonden.

De är ett av elva svenska team som ingår i det nordiska välgörenhetsprojektet med syfte att samla in pengar till Barncancerfonden - med ambitionen att stödja barn med cancer och deras familjer - och utrota sjukdomen.

För 16:e året i rad har välgörenhetscykellaget Team Rynkeby tagit första trampsteget och satt kursen mot Paris. Laget har under lördagseftermiddagen cyklat genom Göteborg med stopp vid bland annat Drottning Silvias barnsjukhus och Avenyn.

Slutdestinationen är Frankrikes huvudstad där de beräknas vara framme 15 juli.

– Det bygger på en tradition från 2002, när en anställd på företaget i Danmark drabbades av KOL och fick en order att börja träna. Den träningen han kunde tänka sig var just cykling och då kom han på att han ville cykla för att se målgången i Tour de France, berättar Cecilia Träff, kapten för laget.

"Utrota barncancer"

Efter att första cyklingen till Paris genomfördes med elva personer, valde man att skänka de pengar som kommit in via sponsring till just Barncancerfonden. Sedan dess har initiativet fortsatt.

Hon berättar att det numera är en tradition att cykla till Paris, i nära anslutning till målgången i Tour de France - även om det inte är på samma dag.

– Vi har som mål att utrota barncancer. Det här är en helt egen sjukdom och man vet inte varför barn drabbas av cancer, det behövs forskning på det. Några i laget har själva drabbats av barncancer, några har förlorat anhöriga i sjukdomen och några har behandlats och blivit friska eller har andra kopplingar, säger Cecilia Träff.

"Oerhört viktigt"

Enligt Åsa Blomberg, insamlingschef för företagssamarbeten vid Barncancerfonden, är samarbetet med laget oerhört viktigt. Hon berättar att de förra året lyckades få ihop nästan 19 miljoner kronor i Sverige.

Barncancerfondens samtliga idrottsevenemang samlade tillsammans ihop 33 miljoner kronor förra året.

– Det är grymt fantastisk. Det här är pengar som räddar liv på cancersjuka barn. Det bidraget är oerhört viktigt och vi är väldigt glada över det här fina samarbetet, säger hon och fortsätter:

– Det är väldigt många drabbade familjer och vänner som själva är med och cyklar eller deltar i något av våra andra idrottsevenemang, för att stödja forskningen så mycket som det går. Är man drabbad, då vet man varför man cyklar. Det är också många som väljer att vara med och cykla även om de kanske inte har en relation till något drabbat barn.

LÄS MER: Ljusen som brinner för barn med cancer

"Det är orättvist att barn drabbas"

Varje år cyklar välgörenhetscykellaget, som finns i sex olika länder, för att samla in pengar till cancersjuka barn.

– Det är orättvist att barn drabbas och alla vi vill göra en insats som känns viktig för samhället. Det är viktigt att hjälpa anhöriga till cancersjuka barn. Det är en hel familj, en hel bekantskapskrets och en hel skola som drabbas när ett barn får cancer, säger Cecilia Träff.

Det är 1 700 gulklädda cyklister, 450 funktionärer fördelat på 44 lag från sex olika länder som gemensamt kommer att genomföra cykelturen.

– Varje år samlas vi på ett torg i utkanten av Paris och då ser man storheten. Att det är inte bara vårat lag som har kämpat, tränat och skramlat ihop pengar på stan under året. Utan där finns det flera tusentals personer som kämpat för samma sak, det är häftigt, säger Cecilia Träff.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.