Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/37

De cruisar genom Göteborg: "Det är en underbar värld"

Solen sken ikapp med veteranbilarna under lördagseftermiddagen. I Frihamnen samlades ett tjugotal ekipage innan det var dags för karavan genom stan.

På asfaltsplanen i Jubileumsparken är det trångt mellan både bilar och skinnvästar. Ur en gammal Cadillac strömmar Eddie Meduza och Alf Robertson. Bredvid en glänsande röd Pontiac Bonneville från 1967 står Jan Ternmyr redo för cruising. Kärleken till veteranbilarna har följt honom genom hela livet. Efter ett yrkesliv med tunga fordon kan äntligen all energi läggas på hobbyn.

– Det är ett motorintresse som man haft sen man var liten, just att bevara de här gamla bilarna. Det är speciellt, säger han.

Kall öl och stark gemenskap

Reidar Lindö från Tuve plockar upp en kall öl från kylväskan i bakluckan. Tillsammans med Helene Gustavsson är han ofta ute och cruisar med parets ljusblå Cadillac från 1965, både spontant och på arrangerade träffar.

– På onsdagar kör vi här i Göteborg och på torsdagar i Kungälv. Sen är det nånting varje helg. En underbar värld är det, säger Reidar Lindö.

Helene Gustavsson håller med om att gemenskapen är något särskilt.

– Jag hörde någon som frågade hur det kommer sig att alla känner varandra här. Men det gör vi ju inte. Det spelar ingen roll om man känner varandra, alla pratar ändå, säger hon.

Utmanare till Wheels and Wings

Gbg on Wheels körs i år för andra året i rad. Eventet startades som ett alternativ till jättecruisingen Wheels and Wings i Falkenberg, som går av stapeln samma helg. Initiativtagaren Lasse Blomqvist fick beskedet att hans bil inte var tillräckligt gammal för att få vara med i Falkenberg. Men han ville cruisa ändå.

– Jag drog igång det här för att jag inte fick vara med på Wheels and Wings. Då kändes det som en bra grej att göra nånting här i Göteborg där alla är välkomna, oavsett bil, säger han.

Planerna för dagen är inte så detaljerade. Och det kanske är det som är charmen.

– Vi ska bara njuta och vara glada. Cruisa på Avenyn och ha det skoj, konstaterar Lasse Blomqvist.

"Folk blir som helgalna"

Bilarna har visat upp sig och ägarna har socialiserat. Det är dags för cruising. Jan Ternmyr sätter sig tillrätta i sin Pontiac. Vinrött läder, matchande rosbuketter och en sticker med texten "I glädje och sorg raggare från Göteborg" pryder bilen.

– Ni ska se sen när vi kör inne i stan. Folk blir som helgalna, säger han och ler.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.