Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

De blir Alliansens nya kommunalråd

Efter årsskiftet tar Alliansen över makten i Göteborg. På onsdagen presenterade det tillträdande styret sina nya kommunalråd.
– Jag är väldigt glad att kunna presentera de kommunalråd som kommer att arbeta med att verkställa en historisk budget, säger Axel Josefson (M).

På en pressträff presenterade det nya alliansstyret sina kommunalråd och deras respektive ansvarsområden.

De borgerliga partierna kommer att styra i minoritet, vilket innebär att den samlade oppositionen utgör en majoritet. Något som kommer att utgöra en stor utmaning för Alliansstyret och deras fyra kommunalråd och två biträdande kommunalråd.

Axel Josefson, kommunstyrelsens tillträdande ordförande, kommer att ha ansvar för ekonomin i kommunen. Något som är anmärkningsvärt eftersom kommunstyrelseordföranden i normalfallet inte brukar ha ett eget ansvarsområde.

– Den främsta anledningen till det är att det är en så pass viktig del i vårt styre att vi vill säkerställa att kommunen har en stabil ekonomi och att vi rustar den för framtiden, säger Axel Josefson.

"Då kommer jag att avgå"

Hampus Magnusson (M) blir nytt kommunalråd med ansvar för stadsutveckling och trafik.

Trafikområdet är bland en av stadens just nu tuffaste frågor och synen på lösningarna går kraftigt isär mellan de olika blocken.

– Vi kommer självklart att söka en hel del breda lösningar. Och där ser jag att Socialdemokraterna och Demokraterna är de som vi får vända oss till. Nu när det rödgröna blocket fallit isär tror jag att det kommer att finna en större pragmatik hos Socialdemokraterna, säger han.

Han hoppas även kunna öka bostadsbyggandet, dels genom att låta byggherrarna vara en del av planeringsprocessen men också göra det enklare att bygga småhus, genom att gå direkt på bygglov där det inte är detaljplanelagt.

– Det kommer att byggas fler riktiga bostäder under den här mandatperioden det kan jag lova. Och uppnår vi inte det här löftet kommer jag att avgå, säger Hampus Magnusson.

Ser möjlighet för breda lösningar

Helene Odenjung (L), kommunstyrelsens tillträdande förste vice ordförande, har under många år haft fokus på utbildningsfrågor i oppositionsroll.

Nu kommer hon att ta över ansvaret för frågorna.

– Vi kommer att fokusera mer på att alla elever får förutsättningar att nå målen. Det handlar om att jobba systematiskt för att skapa en trygg arbetsmiljö, både för lärare och elever, säger hon.

Hon bedömer att det i dag finns en hyfsad bred samsyn mellan Alliansen och övriga partier i utbildningsfrågor.

– Inte minst för att vi har jobbat med frågorna ganska länge. Andra har nyanserat sin bild eller ändrat sig helt och hållet, säger Helene Odenjung.

David Lega (KD) blir biträdande kommunalråd med ansvar för äldre-, idrott- och kultur.

Det är ju ett ganska brett spektrum?

– Men mycket av det hänger också ihop. Man får se på det hela ur ett folkhälsoperspektiv, säger han.

Centerns första på snart 30 år

Emmyly Bönfors (C) blir Centerns första kommunalråd på över 27 år. Då var det Eva Eidem (C) som tjänstgjorde under två mandatperioder mellan 1985 och 1991.

Bönfors blir nytt kommunalråd med ansvar för miljö och klimat

– För oss handlar det om att få bra resultat, och att se till att jobba med nära samarbete med näringslivet som ju faktiskt är ledande på omställningsarbete, säger hon.

Nina Miskovsky (M) är också ett nytt namn inom politikens toppskikt. Hon blir nytt biträdande kommunalråd med ansvar för social omsorg.

– Jag ser mig själv som humanist som kommer ha med hjärtat i arbetet, men som en realist. Det är den kombinationen som vi kommer att jobba med i dessa frågor.

FAKTA: Kommunalråd

Kommunalråden är de toppolitiker som har de tyngsta ansvarsområdena och sitter i kommunstyrelsen, som i sin tur har ansvar att genomföra och följa upp kommunfullmäktiges beslut.

Kommunstyrelsen består av 13 kommunalråd och fem biträdande kommunalråd (ersättare). Alliansen kommer att utgöra minoritet med sina fyra kommunalråd och två biträdande kommunalråd. Resterande kommunalråd utgör opposition.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.