Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

De bjuder på fika vid torget där skotten föll: ”Många är oroliga”

Blomprydda polisfordon, krisstödjare, upprörda privatpersoner och stora grupper av uniformerade poliser. Vårväderstorget är inte sig likt efter nattens dödsskjutning. Och behovet att prata om händelsen är stort – det märker Ingalill Albertén, som bjuder på kaffe vid torget.
– Många är oroliga och har funderingar, säger hon.

Hon och flera andra volontärer från Pingstkyrkan i Tynnered har dukat upp sitt fikabord under bron där spårvagnarna stannar till med jämna mellanrum. När hon kom till torget på förmiddagen ställdes bordet dock upp en bit därifrån.

– Det var väldigt barrikaderat med avspärrningar och allt. Sedan släppte de dem, och när det började regna flyttade vi in här där det är lite tak, säger Ingalill Albertén.

LÄS MER: Polis skjuten till döds i Biskopsgården

Ser likheter med kollektiva trauman

Det är mycket folk i rörelse i området, både poliser, reportrar och privatpersoner. Men vid kyrkans uppdukade bord står de flesta stilla. Nattens händelse, skotten som dödade en polis i 35-årsåldern, har skakat Sverige. Att människor vill prata om det som hänt är uppenbart, menar Torbjörn Blanksvärd, som också är på plats för att bjuda på kyrkkaffe. Han ser paralleller till andra nationella och internationella trauman.

– Man har ju märkt det vid andra stora händelser, som 11 september 2001 eller terrordådet på Drottninggatan, att väldigt många vill prata och diskutera. Man vill öppna upp sig, säger han.

LÄS MER: Polischefen om kollegan som dog: "Var relativt ny i yrket"

”Vissa har ju hört skotten”

Många av de som stannat till och fikat är märkbart oroliga och skakade av det inträffade.

– En kvinna sa att hon skulle ringa sitt bostadsbolag och säga att hon vill flytta direkt. Hon var riktigt orolig efter det här alltså. Många är det. Vissa har ju hört skotten, sirenerna och helikoptern i natt, säger Ingalill Albertén.

LÄS MER: Ilska och sorg bland de boende i Biskopsgården

Rädsla och oro – men även ljusglimtar

Trots oro och rädsla så finns det dock ljusglimtar. Framför allt har just viljan att prata och dela med sig av tankar lämnat ett starkt avtryck hos volontärerna vid fikabordet under bron.

– Alla har varit väldigt pratvänliga och öppna med sina funderingar, de har velat byta några ord med oss. Och det känns viktigt för oss att visa vår närvaro, säger Torbjörn Blanksvärd.

LÄS MER: Polismorden som skakade Sverige

LÄS MER: Löfven: ”Vi delar er sorg och ilska”

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.