"De behandlade mig som en kriminell"

Katerin från Bulgarien dömdes för fusk på den första examinationen hon gjorde i Sverige. "De behandlade mig som en kriminell", säger hon.

ANNONS
|

Katerin kom till Sverige för att läsa sin master i ekonomi på Handelshögskolan i augusti förra året. På den första examinationen hon gjorde, blev hon anklagad för plagiat. Anledningen var att hon inte refererat till statistik om export som hon tagit från en myndighets hemsida.

– Jag hade aldrig studerat i Sverige innan. Jag vet att det är fel att ta text från en bok eller en artikel, där det finns en författare, men i Bulgarien, får man ta statistik från myndigheter utan att referera, säger hon.

Dröjde flera månader

Från första anklagelsen till att hon blev kallad till disciplinnämnden dröjde det fem månader. Under den tiden fick hon nästan ingen information om vad som skulle hända och vad hennes straff kunde bli om hon fälldes.

ANNONS

– Från augusti till december förstod jag inte vad jag gjort eller vad som förväntades av mig. Det är först i efterhand som jag förstår att jag inte refererade korrekt och att de räknades som fusk och att jag straffades för det, säger hon.

Totalt har sex klasskamrater som går samma utbildning som Katerin anklagats för fusk och kallats till disciplinnämnden, alla utländska studenter som läste sin första kurs i Sverige.

– Jag vill helst inte kalla det för diskriminering, men det kan vara så. Det är klart att det finns folk som vill fuska, men jag tror att många gör det för att de saknar kunskap. Jag är en seriös person, jag är ekonom och har jobbat på flera stora företag i och utanför Sverige. För mig personligen är fusk inte acceptabelt. Det är inget jag hade tagit en chans på, säger hon.

Kände sig som en brottsling

Katerin tycker att universitetet borde ha varit bättre på att informera studenterna både innan och efter de anklagats för fusk. Innan om hur det svenska systemet fungerar. Efter om vad som skulle hända i processen och hur hon kunde lägga upp det för att ändå klara utbildningen.

– Det hade kunnat minska min stress och ångest väldigt mycket. Det dröjde flera månader, sedan kallades jag in till nämnden där det satt ungefär 12 personer, jurister och en domare. Känslan jag hade var att jag utfört ett väldigt seriöst brott. Jag var student, men de behandlade mig som en kriminell. Om de ska ha så seriösa straff, måste de vara tydligare innan med vad som gäller, säger Katerin.

ANNONS

Från början hoppades hon på en chans att försvara sig och förklara vad hon gjort för fel. Hon lämnade in ett yttrande i oktober och försökte åter igen när hon kallats till nämnden, men kände att ingen var speciellt intresserad av hennes version.

– Ärligt talat, jag tror inte att de brydde sig. Jag fick information om att de flesta blir avstängda i sex veckor, så jag förstod att det var det som skulle hända tillslut. Men jag klagade inte till någon efteråt, jag kände att det redan var bestämt att jag skulle fällas.

Stängdes av från studierna

I december stängdes Katerin, som jobbar heltid och pluggar heltid samtidigt, av från skolan. Under våren har hon kämpat för att komma ikapp på den examination hon fälldes för, samtidigt som hon behöver ta igen de som genomfördes när hon var avstängd från skolan.

– I två månader pluggade jag dag och natt, jag gjorde inget annat än att sova och läsa. Det var inte möjligt för mig att ta igen allt jag missat under avstängningen. Jag vill verkligen ta min examen, jag hoppas att jag kommer att komma ikapp. Men jag ligger så långt efter att jag inte vet hur jag ska klara det.

ANNONS

Fotnot. Katerin heter egentligen något annat.

ANNONS