Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

David Lega (KD) kandiderar till partiets lista till EU-valet i maj.  Bild: Anders Ylander
David Lega (KD) kandiderar till partiets lista till EU-valet i maj. Bild: Anders Ylander

David Lega (KD) vill kandidera till EU

En av Göteborgs mest välkända politiker vill ställa upp i Europaparlamentsvalet nästa år.
Kristdemokraten David Lega berättar att han oroas över att politisk extremism och populism är på frammarsch.
– Jag ser EU som en stor garant för fortsatt fred och trygghet i Europa, säger han.

Det är i en debattartikel i GT som David Lega (KD) berättar att han nu kandiderar till partiets lista till EU-valet i maj.

– Jag har blivit blivit nominerad av många runt om i landet till att stå på KD:s EU-lista. Jag har tänkt ganska mycket på det och nu står jag till förfogande för partiets räkning om de skulle vilja ha mig i EU-parlamentet, säger han till GP.

David Lega är KD:s främsta företrädare i Göteborg. Sedan 2008 är han kommunalråd och han är också ett av Alliansens mest kända ansikten utåt.

"Jag brinner för Göteborg"

En plats i EU-parlamentet skulle kunna innebära att han lämnar Göteborgspolitiken. Men det är att gå händelserna i förväg, menar han själv.

– Det är klart att det inte går att sitta i kommunstyrelsen samtidigt som EU-parlamentet, men det är för tidigt att spekulera om. Jag brinner för Göteborg och har lagt åtta år av mitt liv för att jag verkligen vill göra det. Men listan till EU-valet är inte satt, utan jag säger bara att jag står till förfogande, säger han.

Det är den rådande situationen runt om i Europa, men också omvärlden, med ökad nationalism och isolation som ligger bakom att David Lega tackat ja till att kandidera till partiets EU-lista.

– Vi ser situationen i Polen och Brexit i Storbritannien. Jag är övertygad att ett starkt EU är viktigt, inte minst för fredens skull.

EU en garant för fred

Hans egen bakgrund är också en bidragande faktor till att han dras mot EU-parlamentet. Han berättar att hans pappas familj, som var polsk-judiska, utplånades i och med förintelsen. Senare på 60-talet tvingades hans far fly till Sverige på grund av kommunismen, enligt David Lega.

– Hade det funnits något liknande en europeisk gemenskap under tidigt 1900-tal, då tror jag inte att Europa hade startat något världskrig. Det har inte startats något krig bland EU-länder sedan EU startades, för mig är det en garant för fred och jag kommer alltid att tro på gemenskap före nationalism, säger han.

Med start på måndag börjar Kristdemokraternas interna provval inför EU-valet, som väntas pågå i en till två veckor. Efter det ska nomineringskommittén sätta ihop förslag på en lista. Den 30 november kommer partifullmäktige att fatta slutgiltigt beslut om vilka som står på KD:s valsedel till EU-parlamentet.

EU-valet äger rum den 23 till 26 maj nästa år.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.