Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

David Lega (KD) nära plats i EU-parlamentet

Kristdemokraterna dubblade sitt antal mandat i EU-parlamentet – från ett till två.
Och mycket tyder på att David Lega kommer att få den ena platsen.
– Det känns så klart fantastiskt, säger han.

Ökningen blev inte så stort som opinionsundersökningarna hade förutspått – men med 8,7 procent gjorde ändå Kristdemokraterna sitt starkaste EU-val någonsin.

I Göteborg ökade partiet sitt stöd från 5,2 till 8,8 procent. Och det är också en göteborgare som troligtvis kommer att skörda frukterna från framgången.

– Det kändes att vi hade något på gång. Men jag tror ju aldrig på dåliga opinionssiffror, så då vågade jag inte tro på de bra heller. Det hade ju varit inkonsekvent, säger David Lega, som varit kommunalråd sedan 2011.

Blir invald – eller bortkryssad

I hela riket ökade partiet från 6,0 till 8,7 procent, och blev större än både Vänsterpartiet och Liberalerna.

Resultatet innebär att KD får två mandat i Europaparlamentet – och David Lega är partiets andranamn på valsedeln. Det innebär att om väljarna inte kryssat fram någon annan kandidat, så kommer Lega att väljas in i parlamentet.

– Man får aldrig räkna hem något förrän alla kryss är räknade, säger han.

Vilka frågor tror du gjorde att ni nådde det här resultatet?

– Jag tror väljarna förstod vad vi menade med "lagom mycket EU". Vi vill inte ha någon superfederal stat, men inte heller bryta isär EU.

Fokus på abortfrågan

Inför EU-valet uppmärksammades Kristdemokraterna med anledning av hur Lars Adaktusson röstat i abortfrågan. Under sin tid i EU-parlamentet har han återkommande röstat emot kvinnors aborträtt – och som ände svensk röstade han emot fördömandet av Paraguay för att landet nekat en våldtagen 10-årig flicka abort.

Huruvida uppmärksamheten påverkade Kristdemokraternas slutgiltiga resultat vill David Lega inte svara på – men har menar att andra delar av partiet tagit tydlig ställning.

– Jag vet inte, det får valutredningen svara på. Men jag tycker att det var bra att vi var tydliga, både jag och Sara Skyttedal och Ebba Busch Thor. Att vi hade röstat på ett annat sätt än vad Lars gjorde, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.