Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

David Lega (KD) fördömer Adaktussons abortlinje

Granskningen av KD-toppen Lars Adaktussons motstånd mot kvinnlig aborträtt i EU-parlamentet har rört upp känslorna inom svensk politik. Nu tar David Lega, partiets andranamn till EU-parlamentet och kommunalråd i Göteborg, avstånd från partikollegans linje.
– Jag tycker att det är väldigt olyckligt att rösta som han har gjort, säger David Lega.

Det var en granskning i DN som under tisdagen redogjorde för att Lars Adaktusson, KD:s utrikespolitiske talesperson, röstat emot abort 22 gånger under sin tid som Europaparlamentariker. Han är också den enda svenska parlamentarikern som röstat nej i frågan.

Lars Adaktusson har i en skriftlig kommentar till DN sagt att han inte tycker något annat än partihållningen – att aborttalen bör hållas nere men att kvinnan själv ska få välja – och inget annat. Bakgrunden till EU-linjen är att han inte tycker att frågan hör hemma i EU-parlamentet.

"Det kan tyckas märkligt att man som parlamentariker röstar mot förslag som kan vara både viktiga och rätt i sak. Men det händer emellanåt och det är väsentligt för att motverka de krafter som konsekvent arbetar för att EU ska växa och lägga under sig mer makt", skriver han till DN.

Tidningens genomgång har väckt starka reaktioner och nu vänder sig även tunga namn inom det egna partiet emot Lars Adaktussons abortlinje.

LÄS MER: Adaktusson röstade emot abort 22 gånger i EU

Lega kritiserar KD-toppen

David Lega är kommunalråd i Göteborg, partiets andranamn till EU-parlamentet, och sitter även i partistyrelsen. Han väljer nu att rikta skarp kritik mot den linje som Adaktusson drivit i EU-parlamentet.

– Jag beklagar att Lars inte röstade i enlighet med den svenska abortlagstiftningen och det som är partilinjen, för det är egentligen samma sak och har varit det i decennier nu, säger David Lega.

Kritiker menar att partiledningen, där du ingår, tydligt måste ta avstånd från Lars Adaktusson?

– Jag tycker att jag gör det nu. Jag hade röstat annorlunda och jag tar avstånd från de voteringar som han har gjort där och jag tycker att vi har varit konsekventa i det.

LÄS MER: Busch Thor: Adaktusson kunde gjort annorlunda

Lovar att inte rösta som Adaktusson

Är förtroendet för honom som politiker för KD förbrukat?

– Jag är mitt inne i en valrörelse som det är fyra dagar kvar av. De andra frågorna får vi ta ställning till senare. Sedan är det klart att jag har förtroende för Lars arbete i EU-parlamentet och riksdagen, inte minst vad gäller förföljelsen av kristna, syrierna, och assyrierna. Han har gjort ett fantastiskt jobb i de frågorna och det har jag all respekt för. Däremot tycker jag att han har röstat fel i den här frågan.

På söndagen stänger vallokalerna och utifrån rådande opinionsläge är det sannolikt att David Lega kommer att bli ny EU-parlamentariker. Alltså den församling där KD:s före detta toppnamn, Lars Adaktusson, konsekvent motsatt sig kvinnors aborträtt.

– Jag kan direkt lova att både jag och Sara Skyttedal, även Liza-Maria Norlin om hon kommer in, kommer att följa svensk lagstiftning och givetvis följa det i våra voteringar, säger han.

LÄS MER: Göteborgstoppen vill slåss för mänskliga rättigheter i Bryssel

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.