Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

1/2

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

David bortprioriterades av polisen: "Uppgiven"

Mannen, som tycktes vara påverkad av narkotika, kraschade rakt in i David Hults bil för att sedan uppge ett kvinnonamn och fly platsen. Davids kollega lyckades dock identifiera den misstänkte med ett namn – men polisen meddelar att gärningsmannen sannolikt kommer att gå fri. Anledningen? Att polisen har "viktigare ärenden att stå i".

När David Hult och hans kollega Erik var ute och körde i samband med sitt arbete hamnade de i en smärre trafikstockning på Älvsborgsbron under måndagen. Även om trafiken gick långsamt lyckades en bil krocka in i dem bakifrån, vilket GT var först med att rapportera om.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det smäller i bilen ordentligt. Min kollega springer snabbt ut och pratar med föraren. Föraren och de två andra som är i bilen är uppenbart påverkade och jag ringer polisen, säger David Hult.

Beskedet från polisen var att de skulle försöka hålla kvar föraren i den andra bilen i väntan på en patrull. Men dialogen mellan David Hult och den andra föraren blir förvirrad.

– Han presenterade sig själv med ett kvinnligt namn och när jag frågade om hans personnummer angav han samma nummer som hör till det kvinnonamn han uppgav, säger David Hult.

"Viktigare ärenden att stå i"

Efter en stund säger mannen till David att han ska sätta ut en varningstriangel – men istället så flyr han från platsen. Polisen ger då rådet att David inte bör följa efter. 

– De sa att man aldrig kan veta om han var beväpnad på något sätt eller liknande, säger han.

När polisen väl kom till platsen var föraren långt borta. Men genom det kvinnliga namn föraren uppgett fått kunde Davids kollega snabbt identifiera vem han egentligen var. Det visade sig att mannen saknade körkort och ägde flera avställda bilar.

Men trots insatsen fick han beskedet att föraren sannolikt skulle klara sig undan – polisen hade "viktigare ärenden att stå i", meddelade polisens utredare.

– De sa till mig att det inte är säkert att det blir något med anmälningen, trots att jag kunde peka ut honom. Och om det skulle bli något, så skulle det dröja månader om inget hände, säger David Hult.

Han fortsätter:

– Man blir ju arg och uppgiven över det här. En sak att man bortprioriterar snatteri och cykelstölder. men här handlade det om narkotikapåverkade personer i trafiken som härjar. De bröt mot minst fem olika lagar när de krockade med oss, säger David Hult.

"En resursfråga"

Han menar att eftersom den andra bilföraren ägde flera bilar är risken stor att en liknande händelse kan ske igen.

– Jag har ett litet barn hemma, tänk så hade han varit med i bilen? Det här är inte den typen av samhälle jag vill leva i där dessa händelser bortprioriteras av polisen, säger David Hult.

Från polisens sida förstår man Davids besvikelse.

– Jag kan ju inte uttala mig i det aktuella fallet, men generellt sett kan jag ju säga att de har enormt mycket att göra ute på Hisingen. Tyvärr har det gått så långt att man måste prioritera, säger Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen i region Väst.

Han understryker att fall med häktade och anhållna personer alltid prioriteras.

– Det handlar troligen om en resursfråga. Det är såklart fruktansvärt tråkigt att det ska svara så. Men jag vet inte om det specifika fallet, det får man kolla med de ansvariga cheferna, säger Peter Adlersson.

Krävs mycket resurser

Till GT säger förundersökningsledaren på Hisingspolisen att polisen i Storgöteborg är hårt ansatt och att det gäller att bortprioritera fall. Och att det kan krävas mer resurser än vad man kanske kan tro att utföra en undersökning enligt protokollet.

– Bevis och underlag krävs i alla ärenden och vi måste göra det på ett korrekt sätt och det kräver resurser i form av tid. Det här ärendet är inte på något sätt stängt eller nerlagt, utan står i kö för att utreda, säger hon till GT

– Ska man verkligen kunna köra drogpåverkad, köra på någon och komma undan med det, det undrar jag, säger David Hult.

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.