Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Olof Ohlsson
Bild: Olof Ohlsson

Datum spikat: Då börjar Västlänken byggas

På onsdag nästa vecka tas det första spadtaget till Västlänken. Den officiella byggstarten kommer att ramas in med en mindre ceremoni vid byggarbetsplatsen vid Korsvägen.

Förra veckan kom beskedet att Mark- och miljööverdomstolen beslutat att ge verkställighet för bygget av Västlänken. Något som innebär att Trafikverket får börja bygga den omtalade tågtunneln. Redan då meddelade Trafikverket att man planerade en byggstart i slutet på maj och början av juni.

LÄS MER: Trafikverket: "Byggstart i slutet av maj"

Ceremonin i samband med byggstarten sker i anslutning till byggarbetsplatsen för en av arbetstunnlarna vid Korsvägen och efterföljs av ett seminarium på Världskulturmuseet.

Västlänken har under flera år varit en omstridd politisk fråga och har väckt stort motstånd hos intressegrupper som Stoppa Västlänken, Föreningen trädplan och Västsvenska folkinitiativet.

LÄS MER: Motståndare i chock efter Västlänksbesked

Förberedda på protester

Camilla Hult, presskommunikatör på Västlänken, säger att man är förberedd på att det ska dyka upp motdemonstranter under ceremonin.

– Vi hoppas ju att det ska bli en lugn tillställning men har tagit en del sådan problematik i beredskap. Vi är beredda på att det kan komma sånt. Vi har bland annat informerat polisen och säkerhetsansvariga på Världskulturmuseet, säger hon och tillägger:

– Vi ser fram emot torsdagen. Det är skönt att kunna sätta igång med arbetet.

LÄS MER: Svåra år för bilister väntar när Västlänken byggs

Talare under ceremonin är Lena Erixon, generaldirektör på Trafikverket, Kommunstyrelsens ordförande Ann Sofie Hermansson samt Johnny Magnusson, regionstyrelsens ordförande i Västra Götalandsregionen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.